Krajolik - nadahnuće

U Kloviću otvorena izložba radova slikarice Marinke Premuš i kipara Tomislava Pavletića

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Umjetnica izlaže seriju akrila na platnu s motivima urbanog krajolika, a umjetnik prvi put svih trinaest skulptura svog ciklusa »Iz mog kraja«



RIJEKA U Galeriji Juraj Klović otvorena je izložba na kojoj se publici zajedno predstavljaju slikarica Marinka Premuš i kipar Tomislav Pavletić. Umjetnica izlaže seriju akrila na platnu s motivima urbanog krajolika, dok umjetnik predstavlja ciklus »Iz mog kraja« koji obuhvaća trinaest skulptura izvedenih u kombinaciji drva i kamena, a ovom je prilikom prvi put cjelovito prikazan.


Radovi dvoje autora, kako je istaknula povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin koja potpisuje i tekstove u katalozima, povezani su temom krajolika – kraja koji ih je nadahnuo. Marinka Premuš svojim radovima priča o suglasju predmetnog i apstraktnog doživljaja.


Njezin krajolik nema isključivo realno uporište već izvire iz cjelokupne atmosfere, utisaka koje ono na nas ostavlja, dojma kojeg se sjećamo i kad zaboravimo određeni izgled. Prepoznatljivost motiva je nagonska i tek dubljom analizom otkrivamo elemente lučkih dizalica, kontejnera, sušačkih stuba, trsatskog kaštela, a unutar njih utkane detalje mrtve prirode, poput trešnje, smokve ili posude. Sve to nosi svoju metaforu i simboliku.




Skulpture Tomislava Pavletića vezane su za Primorje, na način sagledavanja jedinstava čovjeka, kamena i vegetacije, stabla koje raste u zagrljaju kamena i probija se prkoseći njegovoj čvrstini.


Priča kreće od vertikale drveta, koja se vremenom pretvorila u oblik, simbol jedinstva materije i prirode. U osnovi je krug koji se sam nameće u drvetu. Umjetnik ga koristi u svoj njegovoj pojavnosti, obrađuje ga izvlačeći na površinu suštinu, dopuštajući materiji da vodi tijek misli, da teče i sama uvjetuje završni oblik.Skulpture su otvorene prostoru, uvlače ga u sebe i opisuju, krug debla postaje okrugao i rječit okvir, pokretan tijek prolaznosti. U zagrljaj stvorenog stavlja kamen, grotu koja ga je označila. Stvarajući fragilne i uravnotežene forme, jasnih i pročišćenih oblika, on govori o neuhvatljivom elementu opstanka, priču o nastajanju i trajanju, o čvrstoći i nježnosti, o jedinstvu pojavnosti i snazi koja je utkana u tkivo stabla, kamena, bilja kao i svih nas.Marija Premuš i Tomislav Pavletić članovi su HDLU Rijeka, a ovo im je prva samostalna izložba u organizaciji te strukovne udruge. Bit će otvorena do 22. studenog.