Dimitrije Popović

U Klovićevim dvorima dosad najsveobuhvatnije Popovićevo predstavljanje

Sandra Sabovljev

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Više od tri stotine izložaka posjetitelju će pružiti mogućnost bogatog uvida u karakter umjetnikova stvaralaštva i način njegova nastajanja u formi različitih ciklusa i njihova prezentiranja u različitim medijima



ZAGREB Izložba »Dimitrije Popović – Retrospektiva 1966. – 2016./Misterij metamorfoza« autorice Biserke Rauter Plančić, što se sutra svečano otvara u Galeriji Klovićevi dvori na tri galerijska kata dosad najsveobuhvatnije predstavlja četiri desetljeća umjetnikova stvaralaštva.


Nakon prve retrospektivne izložbe koja je 1987. godine održana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu te izložbe iz 2002. u izložbenom prostoru Ex Macello u Padovi, ovo je dosad najcjelovitija reprezentacija opusa Dimitrija Popovića, a više od tri stotine izložaka posjetitelju će pružiti mogućnost bogatog uvida u karakter umjetnikova stvaralaštva i način njegova nastajanja u formi različitih ciklusa i njihova prezentiranja u različitim medijima.


Govoreći o izložbi ovog svestranog umjetnika koji se bavi slikarstvom u svim tehnikama, ali i kiparstvom, grafikom, kao i kazališnim plakatima, kustosica izložbe Ana Medić ističe i dodatnu dimenziju ove izložbe.– Umjetnički opus nastao u razdoblju od 1966. do 2016. godine, koji je obuhvaćen ovom izložbom, popraćen je svojevrsnim razgovorom umjetnika sa samim sobom što predstavlja dodatnu dimenziju u sagledavanju umjetnika i njegovog cjelokupnog rada kao neodvojive činjenice.

Umjetnikov pokušaj da u pisanoj formi promišlja sve teme, tematske cikluse i medije kojima se njegov rad istovremeno afirmira i kao slikarstvo, crtež, grafika, asamblaž, objekt, skulptura, instalacija, fotografija ili performans upućuje na nedjeljivost njegove umjetničke prirode, bića koje teži stvaranju, spoznavanju, refleksiji u slikama u kojima kroz ljudsko tijelo izražava tajnu čovjekove prirode, njene duhovne i fizičke egzistencije transponirane u simboličke slike svjetovne i sakralne tematike – analizira kustosica opus istaknutog umjetnika ovih prostora, čija se retrospektivna izložba može razgledati do 19. ožujka.