Impresivnih 355 eksponata

U Galeriji Klovićevi dvori otvorena velika retrospektivna izložba Dimitrija Popovića ”Misterij metamorfoza”

Sandra Sabovljev

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



ZAGREB Večeras otvorena velika retrospektivna izložba istaknutog hrvatskog umjetnika crnogorskih korijena Dimitrija Popovića »Misterij metamorfoza« s impresivnih 355 eksponata postavljenih na tri kata Galerije Klovićevi dvori dosad je najcjelovitije predstavljanje autorovog opusa nastalog tijekom gotovo pola stoljeća.


Ova je izložba po Popovićevom mišljenju najkompleksnija »jer pokazuje sve bitne elemente njegova stvaralaštva ne samo u tematskom smislu, nego i medija u kojima je radio, od klasičnih do modernih«. Radovi koji su nastajali od 1966. do 2016. godine popraćeni su svojevrsnim razgovorom umjetnika sa samim sobom, čime ova izložba dobiva dodatnu dimenziju. Popovićev rad u znaku stalnih metamorfoza, predstavljen je, od ranih radova, prvih crteža preko ciklusa Eros i Tanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Corpus Mysticum, Omaggio a Dante, Saloma, Magdalena, Marilyn Monroe, Ole Dali, Ave Mantegna, Misterijum Luče mikrokozma, Alegorije o Arkadiji, Kafka, Harmonije, Frojdizmi…


– Izložba je koncipirana s osvrtom na izbor najprobranijih djela iz svih ciklusa sagledanih iz perspektive vrijednosti i prinosa koji njegov opus čini u korpusu likovne povijesti umjetnosti 20. stoljeća i suvremene vizualne produkcije, naglasila je autorica izložbe »Dimitrije Popović – Retrospektiva 1966. – 2016./Misterij metamorfoza« Biserka Rauter Plančić koja posjetiteljima jamči da će unatoč tome što je Popovićev rad kulturnoj javnosti prilično poznat, izložba, koja ostaje otvorenom do 19. ožujka, zasigurno donijeti niz novih otkrića.




Otvorenju izložbe ovog svestranog umjetnika koji se bavi slikarstvom u svim tehnikama, ali i kiparstvom, grafikom i kazališnim plakatima, kao i književnošću prisustvovali su ministri kulture Hrvatske i Crne Gore, Nina Obuljen Koržinek i Janko Ljumović, naglasivši važnost kulturnih veza ovih dviju država koje najbolje reprezentiraju umjenici poput Dimitrija Popovića.