Apstraktno i konkretno

U Galeriji Juraj Klović keramiku izlažu Boris Roce i Janina Myronova

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



RIJEKA U Galeriji Juraj Klović sinoć je otvorena izložba na kojoj se publici predstavlja dvoje umjetnika keramičara – Boris Roce i Janina Myronova. Nastup istaknutog riječkog autora i njegove gošće iz Ukrajine privukao je veliko zanimanje publike.


Boris Roce na izložbi predstavlja djela iz tri ciklusa izvedena u različitim raku tehnikama. U jednom vidimo radove sastavljene od više reljefnih ploča s apstraktnim strukturama kojima aludira na prirodne procese: kombinacija boja i aligator glazura proizvodi dojam sparine, raspukle zemlje, topline sunca koja ostavlja tragove. Drugi ciklus čine kompozicije na kojima dominiraju meditativni krugovi izvedeni jednim potezom ruke, a treći objedinjuje radove od papirnate gline na koju intervenira grafičkim tehnikama.


Kako ističe Jasna Rodin koja je otvorila izložbu i potpisuje tekst u katalogu, ovaj umjetnik odabire keramiku kao medij koji mu pruža sve potrebne atribute likovnosti, a suvremeni likovni izraz postiže eksperimentrajući s tradicionalnim tehnikama. Upravo u eksperimentu njegova kreativnost i talent najviše dolaze do izražaja, a oblici koje stvara specifični su u svojoj pojavnosti, smišljeni i višeslojni, apstraktni i metaforični.


Janina Myronova predstavnica je mlađe generacije umjetnika vrlo upečatljivog i svojstvenog likovnog izraza, educirana u oblikovanju keramike i stakla. U središtu njezinog rada su figure, karakterno određene, samosvjesne i neobične, kojima autorica propituje odnose među ljudima, postavlja pitanja i opisuje svakodnevnicu. Tijela koja prikazuje nisu savršena, nezgrapna su i teška, otvaraju se oblicima u prostor govoreći crtežima o svom životu. Njihov jezik je čujan, a brige, strahovi i nedostaci vidljivi i naglašeni. Izložba će biti otvorena do 5. listopada.