Slikar u ulozi kipara

U Galeriji Forum otvara se izložba skulptura Matka Trebotića

Hina

Izložba je, prije Zagreba, tijekom srpnja i kolovoza bila otvorena u Muzeju Ivana Meštrovića u Splitu



Slikar i grafičar Matko Trebotić prvi put se predstavlja izložbom skulptura pod nazivom »Mistični prostori, staništa, spomeni svetišta…« koja se u četvrtak 15. rujna otvara u Galeriji Forum.


Kustos izložbe likovni kritičar Milan Bešlić uz ostalo ističe da je Trebotić slikar osebujne likovne poetike koncipirane na južnohrvatskim ishodištima prožetima mediteranskom i kršćanskom kulturom, a te su značajke snažno obilježile i ove nove radove – 15 skulptura nastalih tijekom 2010. i 2011.


Izložba je, prije Zagreba, tijekom srpnja i kolovoza bila otvorena u Muzeju Ivana Meštrovića u Splitu.




U povodu splitske izložbe ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara u katalogu je uz ostalo napisao da je umjetnikova namjera da nam u spomenutim skulpturama približi svoje vizije duhovnih pribježišta, toliko potrebnih suvremenom čovjeku.


»Matko je naizgled izvanrednom lakoćom stvorio začudni svijet fantastičnih skulptura, koje vrsnim kiparskim umijećem izvodi u raskošno patiniranoj bronci«, istaknuo je Krstulović.


Trebotić je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te tiskao dvadesetak grafičko-pjesničkih mapa s istaknutim domaćim i stranim pjesnicima. Autor je triju kazališnih zastora u Splitu, Dubrovniku i Rijeci.


Autor likovnog postava zagrebačke izložbe je arhitekt Oleg Hržić, a nakon Zagreba bit će postavljena u Šibeniku i Vukovaru.