Izložbeni program

U Galeriji Boyd zajednička izložba Duška Šibla i Željka Čurčića

Kim Cuculić



VOLOSKO – Zajednička izložba Duška Šibla i Željka Čurčića bit će otvorena u subotu, 14. prosinca, u Galeriji Boyd (Atelijer Žana) u 18 sati. Kako se navodi u najavi izložbe, u Šiblovom stvaralaštvu naglašena je potreba da svoju intimu izrazi kroz likovni izričaj.


– Umjetničko djelo kreira oslobađajući unutarnju energiju, subjektivnu emociju, kao reakciju, odgovor na vanjska događanja. Da bi opredmetio svoju nutrinu, oslanja se na morfološku stilistiku i duhovnost ekspresionizma i manirizma s primjesama nadrealizma i futurizma. Ekspresionistički teži za transpozicijom stvarnosti: silovitim crtežom, dinamičnom kompozicijom te agresivnim i otvorenim koloritom njegova djela zrače silovitom energijom. Perspektivna i anatomska nepravilnost u prikazivanju ljudskog tijela je manirističke provenijencije. Androginski karakter aktova, isprepletenost sinteza dvaju spolova osnova je izazovne dvosmislenosti, homoerotične panseksualnosti, čineći tako Šibla intrigantnim.


Čurčić također crpi snagu stvaranja u klasicima ekspresionističke i nadrealističke stilistike i duhovnosti s primjesom kubističke optike. Prizma kroz koju promatra stvarnost transpozicija je nje same, građenoj na unutarnjoj emociji pretočenoj u slobodu stvaralaštva. Eros ženskog akta tema je koja ga zaokuplja u njegovim maštanjima, najintimnijim slutnjama. Apstrahirajući sve nebitno, koncentrirajući se na napetu liniju koja tvori volumen ženskog tijela dopire do same srži erotskih uzbuđenja. Sklad ženskih oblina predmet su njegove čežnje, ushita kao izraz njegove nutrine i nit vodilja umjetnikove poetike.




Unutarnji život pretočen u slobodan izričaj baziran na ekspresionizmu zajednička je dimenzija Čurčićeva i Šiblova stvaralaštva – piše u najavi. Organizator izložbe je Udruga Ex Tempora, a otvorena je do 7. siječnja sljedeće godine.