Grafika

‘Tragovi’ u Kabinetu grafike HAZU-a: Prva samostalna mapa Ane Vivode

Svjetlana Hribar

Više od desetljeća Ana Vivoda prisutna je na svim relevantnim izložbama u zemlji i inozemstvu



ZAGREB U Kabinetu grafike HAZU predstavljena je ovih dana grafička mapa »Tragovi« Ane Vivoda, pripadnice mlađe generacije hrvatskih umjetnica čija su istraživanja rezultirala stjecanjem prvog umjetničkog doktorata iz područja grafike u Hrvatskoj.


Više od desetljeća Ana Vivoda prisutna je na svim relevantnim izložbama u zemlji i inozemstvu, na kojima je višestruko nagrađena njena posvećenost eksperimentu oblikovanja, proučavanju transformacija fizičke grafičke matrice u ovisnosti o mijenama mentalnih matrica. Ona ustrajava na razmatranju procesualnosti grafičkog traga – tijeka, razvoja, kretanja, rasta, postajanja i nestajanja vizualizirane misli – na razmatranju mijene traga vlastitog rukopisa u grafičkom tkivu i umnožavanja njegova značenja sa svakom stvaralačkom intervencijom u koju se upušta – zapisala je dr. Libuše Jirsak u katalogu koji prati pet grafičkih listova objedinjenih naslovom »Tragovi«, u prvoj samostalnoj grafičkoj mapi.


Tragovi I, II, III, IV i V – suha igla – otisnuti su u 25 primjeraka u Kalkografskom atelijeru u GornjimVrhovinama.




Ana Vivoda rođena je 1979. u Rijeci, diplomirala je 2002. na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta riječkog Sveučilišta, a poslijediplomski je studij (Project Studies) završila na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti (Royal University College of Fine Arts) u Stockholmu. Doktorirala je 2013. na ALU u Zagrebu zaključujući rad na projektu »Procesualnost grafičkog traga«. Pedagoškim radom bavi se od 2005., od 2010. godine zaposlena je na gospićkom odjelu Učiteljskog fakulteta u Rijeci, a od 2011. docentica je na Odjelu za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru, također u Gospiću.