Galerija S.K.C. u Palachu

Tina Zdilar predstavila ciklus fotografija »Secesija s tavana«

Nela Valerjev Ogurlić

Tina Zdilar uz svoje radove / Foto Vedran KARUZA

Tina Zdilar uz svoje radove / Foto Vedran KARUZA

Izložba obuhvaća petnaest fotografija na kojima modeli uprizoruju porculanske lutke s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a zamišljena je kao svojevrsni hommage slavnoj riječkoj prošlosti



RIJEKA » U Galeriji S.K.C. Omladinskog kulturnog centra Palach sinoć je otvorena prva samostalna izložba autorice Tine Zdilar koja se publici predstavlja ciklusom fotografija pod nazivom »Secesija s tavana«. Izložba obuhvaća petnaest fotografija na kojima modeli uprizoruju porculanske lutke s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a zamišljena je kao svojevrsni hommage slavnoj riječkoj prošlosti, točnije riječkoj secesiji, nepresušnom vrelu autoričinog nadahnuća i interesa. 


  – Ideja je nastala kroz dva stadija. Prvi je moja fascinacija porculanskim lutkama, zaboravljenim starim predmetima, a druga fascinacija secesijom koju smatram jednim od najljepših razdoblja. Kad sam došla u Rijeku zaljubila sam se u grad i njegovu arhitekturu. Počela sam proučavati sve što je vezano uz to razdoblje, a ovom sam izložbom odlučila ujediniti svoja dva sva interesa. Zamisao je bila kroz oživljavanje zaboravljenih porculanskih lutki ponovno oživjeti vrijeme secesije. Kostime smo slagali sami, prebiranjem po ormarima, a za šminku je zaslužna vizažistica Ivana Pavelić – kazala je autorica na otvorenju izložbe. 


  Svi modeli, uključujući i Tinu Zdilar, članovi su udruge »The Hauntlings« koja je organizirala izložbu, uz koju su održana i tri predavanja na temu secesije. Daina Glavočić govorila je o secesiji u svakodnevnom životu s naglaskom na arhitekturu, interijer i uporabne predmete tog vremena. Theodor de Canziani Jakšić govorio je o keramici u riječkoj secesiji, a Maja Bižaca o modi i odijevanju. 




  Izložba se može pogledati do 20. siječnja.