Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
18. studenoga 2019.
Godišnjica

'Tijelo u dijalogu": U malom salonu se otvara izložba o doživljaju ljudskog tijela

'Tijelo u dijalogu": U malom salonu se otvara izložba o doživljaju ljudskog tijela
'Tijelo u dijalogu": U malom salonu se otvara izložba o doživljaju ljudskog tijela
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2018. u 11:00 2018-10-10T11:00:45+02:00

RIJEKA U Malom salonu večeras u 19 sati bit će otvorena izložba »Tijelo u dijalogu« kao dio muzejskog programa obilježavanja sedamdesete godišnjice osnutka riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljeno dvadesetak slika, crteža, grafika i skulptura iz fundusa Muzeja, nastalih u vremenskom rasponu od početka 20. do početka 21. stoljeća, koji se bave doživljajem ljudskoga tijela.

Takav vremenski okvir, kako ističe autorica izložbe Vilma Bartolić, uvjetuje i pojavnost tijela u različitim vizualnim oblicima: od onoga u kojemu su vidljive naznake figurativnog pristupa, preko deformiranog i geometriziranog, reduciranog i skicoznog, plošnog ili hibridnog tijela koje prelazi granicu prepoznatljivosti i ustaljene čitljivosti do tijela kojim se tematizira određena misao introspektivnog karaktera.

No svim radovima je zajedničko da tijelo predstavljaju kroz određenu vrstu dijaloga, suodnosa s drugim tijelom, čime se akcent s objekta prenosi na atmosferu proizašlu iz međusobne interakcije, a ona je najčešće uvjetovana nekim emocionalnim značenjem. Uglavnom je riječ o ljubavnom dijalogu, ali tijelo je prikazano i u različitim oblicima društvenog dijaloga, bilo da je riječ o razgovoru za kavanskim stolom, pripremi za kazališni nastup, šetnji ulicom, grupnoj igri ili u drugom vidu komunikacije.

Osim često izlaganih radova u postav su uključena i manje poznata djela iz muzejskog fundusa. Uz ostale, bit će predstavljeni radovi Miroslava Kraljevića, Koste Angelija Radovanija, Krste Hegedušića, Belizara Bahorića, Miljenka Stančića, Zlatka Price, Vladmira Pavokovića, Ivana Lovrenčića i Nives Kavurić-Kurtović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.