Izložba u Malom salonu

“Tijelo u akciji”: Performativne prakse iz fundusa riječkog MMSU-a

Jasmin Đečević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predstavlja se 13 radova 14 autora u vremenskom rasponu od 1972. do 2010. godine unutar višežanrovskog korpusa konceptualnih, analitičkih i feminističkih pristupa



RIJEKA U Malom salonu na riječkom Korzu večeras u 20 sati bit će otvorena izložba »Tijelo u akciji – performativne prakse u fotografiji i videu iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti«. Radi se o novoj izložbi u sklopu serijala »Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo«, koji pokazuje fundus riječkog MMSU-a i organizirana je povodom 70. godišnjice osnivanja muzeja.


Početkom svibnja u novom prostoru muzeja u bivšem »Benčiću« otvorena je velika izložba gdje su u fokusu bile uglavnom slike i skulpture, dok se ova bavi zbirkom fotografije i novih medija, kako kaže kustosica Sabina Salamon.


– Izložba se bavi ljudskim tijelom i to u vrlo širokom spektru: od društveno uvjetovanog tijela, ženskog tijela, skrivenog ili nevidljivog, živog i onog digitalnog. Bavi se tijelom kao materijalom za umjetnost i prenošenje poruke, a svaka gesta u javnom prostoru odašilje neku poruku – kaže kustosica.




Kako se navodi u najavi, performativne prakse u naslovu objedinjuju radnje, postupke i ponašanja koje tijelo izvodi u javnom ili muzejsko-galerijskom prostoru, ili o radovima kojima javni nastup nije prethodio, ali je dio procesa njihova nastanka. Kao zametak neke opsežnije studije, izložba predstavlja segment takvih radova u sklopu serijala čija je namjera testirati fleksibilni stalni postav. Predstavlja se 13 radova četrnaestero autora u vremenskom rasponu od 1972. do 2010. godine unutar višežanrovskog korpusa konceptualnih, analitičkih i feminističkih pristupa.



Ivo Matulić iz MMSU-a kaže da se publika već naviknula na činjenicu da Muzej više nije u centru grada.– Već sada je bolja posjećenost nego što je bila u starom prostoru, a nadamo se da će situacija intenziviranjem svih događanja oko Europske prijestolnice kulture biti još i bolja – kaže Matulić, navodeći da i oni osjete rast broja turista u Rijeci.


Umjetnici čija se djela izlažu su: Marijan Crtalić, Boris Demur, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Đorđe Jandrić, Željko Jerman, Zlatko Kutnjak, Dalibor Martinis, Dan Oki, Neli Ružić, Mladen Stilinović, Ivan Šeremet, Goran Škofić, Fedor Vučemilović.Izložba »Tijelo u akciji« u Malom salonu može se pogledati do 26. kolovoza.