U Klovićevim dvorima

»Sveto i profano« – vrhunska djela majstora baroka

Sandra Sabovljev

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Izložba će predstaviti oko osamdeset slika i tridesetak crteža talijanskih majstora 17. i 18. stoljeća, među kojima su značajna imena kao što su Sebastiano Ricci, Bernardo Strozzi, Leandro Bassano, Francesco Maltese...



ZAGREB » Izložba »Sveto i profano – slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj«, što će se u Klovićevim dvorima moći razgledati od 16. travnja do 2. kolovoza, projekt je kojim se ova galerija tematski i kronološki nadovezuje na izložbu održanu 2011. godine »Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse«. Izložbu koja će predstaviti oko osamdeset slika i tridesetak crteža talijanskih majstora 17. i 18. stoljeća iz cijele Hrvatske novinarima je u Klovićevim dvorima najavio autor postava, akademik Radoslav Tomić ističući najznačajnije slikare ove epohe kao što su Sebastiano Ricci, Bernardo Strozzi, Leandro Bassano… 


   – Izložba prvi put i cjelovito predstavlja najvrednije slike 17. i 18. stoljeća talijanskih majstora u Hrvatskoj, ne samo s obale (Istra, Kvarner, Rijeka, Dalmacija s Dubrovnikom) nego i iz Zagreba – iz crkava, samostana, muzeja i privatnih zbirki.   


   Izložene su i slike iz Bosne i Boke kotorske s namjerom da se izlože i djela hrvatskih naručitelja izvan matične zemlje – kazao je Tomić naglasivši da je najljepša zbirka sačuvana u Vodnjanu, a potječe iz ostavštine slikara Gaetana Grezlera, dok Strossmayerova galerija u Zagrebu posjeduje remek-djelo slikara Maltesea. 




   Akademik Tomić istaknuo je da će javnost imati priliku vidjeti ne samo majstore venecijanske škole, već i one bolonjske poput maestralnog Giovannija Lanfranca, rimske i napuljske čiji je reprezentant virtuoz Andrea Vaccaro, a naveo je i da je postav podijeljen po tematskim cjelinama, a ne kronološki ili po određenim školama. 


   – U djelima sakralne tematike prevladavaju oltarne pale s tada popularnim i aktualnim motivima vezanim uz kult i štovanje Bogorodice te prikazi svetaca, objasnio je Tomić i napomenuo da je barok u likovnu umjetnost unio mnoge tematske novine, poput »genre« scena, veduta, mrtvih priroda, slika s prikazima bitki, krajolika i marina, a naročito su dragocjene i slike s temama iz profanog života. 


   Na konferenciji za novinare najavljeni su i Dani otvorenih vrata Hrvatskoga restauratorskog zavoda koji će se odvijati 16. i 17. travnja uz Svjetski dan baštine, čime će se pokušati aktivno prezentirati kulturnu baštinu kao i restoratersku djelatnost čiji je rad nedovoljno predstavljen javnosti, saznajemo od ravnatelja HRZ-a Marija Brauna.   


   – Široj javnosti želimo omogućiti izravan doticaj s poslovima konzervatora-restauratora, a istovremeno »Poliklinikom za umjetnine« podijeliti znanje naših stručnjaka s vlasnicima umjetnina o uvjetima čuvanja i načinu njihova održavanja, najavila je Janja Ferić Balenović radionice u Zagrebu, Splitu, Ludbregu, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku unutar bogatog programa ove manifestacije. 


   Predstavljen je i godišnjak HRZ-a, časopis Portal koji uz opsežne i bogato ilustrirane znanstvene i stručne članke, sadrži i ukupan godišnji pregled svih programa istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova HRZ-a. Svi brojevi časopisa, koji izlazi od 2010. godine, u integralnom su obliku dostupni na mrežnim stranicama Hrvatskoga restauratorskog zavoda www.h-r-z.hr.