Riječki MMSU

Šverc bez granica: “Antologija” krijumčarenja u Malom salonu

Nela Valerjev Ogurlić

Na izložbi sudjeluje dvadesetak autora, a danas u Astronomskom centru Rijeka počinje i dvodnevni simpozij na kojem će 11 izlagača govoriti o različitim aspektima krijumčarenja



RIJEKA » Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Mali salonu na Korzu dva su prostora u kojima je sinoć otvorena izložba »Antologije krijumčarenja«, posvećena švercu kao strategiji preživljavanja. Na izložbi sudjeluje dvadesetak autora, a danas u Astronomskom centru Rijeka počinje i dvodnevni simpozij na kojem će 11 izlagača govoriti o različitim aspektima krijumčarenja. Riječ je o partnerskom projektu riječkog MMSU-a, Trieste  Contemporanea i Mestnog muzeja Idrija, koji je će tijekom iduće godine biti nastavljen u Trstu i Idriji, a okupio je tridesetak umjetnika, povjesničara, etnologa, krijumčara i filozofa.


   Prema riječima kustosice Sabine Salomon, osnovna ideja projekta bila je prikazati različita viđenja teme krijumčarenja.


   – Željeli smo pokazati da ono što se oficijelno smatra ilegalnom, kriminalnom aktivnošću, ima i svojih pozitivnih strana, a prvenstveno nas je zanimao šverc kao metoda preživljavanja. Krenuli smo od domaćeg terena – područja Istre, Slovenskog primorja i Tršćanskog zaljeva, ali tema je opća, jer se švercalo uvijek i svuda, pa i radovi koje predstavljamo na izložbi govore o švercu u znatno širem europskom kontekstu. Cijeli svijet, a posebno Europa premrežena granicama, vrlo je podatan teren za krijumčarenje, čiji pozitivan aspekt vidimo u tome da je riječ o aktivnosti koja ne slijedi nikakve ideologije i kao takva ujedinjuje blokove i različite administrativno-političke podjele. Ukratko, šverc ne poznaje granice, kaže Sabina Salomon koja temu vidi istodobno smiješnom i okrutnom.




   Kustoski tim u sastavu Giuliana Carbi, Ana Peraica, Marija Terpin i Sabina Salamon za izložbu je, među ostalima, izabrao radove Aleksandra Garbina, Anje Medved, Azre Akšamije, Balásza Beöthyja, Cana Sungua, Hassana Abdelghanija, Christiana Bertija, Dušana Radovanovića, Nikole Ukića, Ive Dekovića, Igora Kirina, Tanje Vujasinović, Tomislava Brajnovića…


   Kao protuteža pomalo romantičarskom pogledu, na izložbi u Malom salonu sudjeluje i Muzej policije koji posjetiteljima nudi na uvid stvarne snimke krijumčarenja ljudi preko hrvatske granice, kao i mogućnost pretraživanja arhive dokumenata sa stvarnim podacima o krijumčarenju ljudi, oružja, droge, životinja, vozila… Za one, pak, koji smatraju da i vlastitim iskustvom mogu pridonijeti projektu, a posebno njegovoj anegdotalnoj strani, otvorena je mogućnost da vlastita sjećanja i švercerske anegdote podijele s drugima u Malom salonu, svakog ponedjeljka od 10 do 13 sati, tijekom trajanja izložbe.


   Današnji simpozij u Astronomskom centru počinje u 10 sati, a za sve zainteresirane osiguran je prijevoz autobusom koji s Jadranskog trga polazi u 9 sati.