MMSU Rijeka

Sutra otvorenje izložbe “Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo?”

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Ukupno će biti predstavljeno sedamdesetak radova uz paralelne aktivnosti, radionice, igraonice, vodstva i razgovore »okupirajući« prvi kat Muzeja



RIJEKA U povodu 70. rođendana Muzeja moderne i suvremene umjetnosti bit će otvorena izložba »Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo?« u petak, 4. svibnja u 20 sati.


U sklopu otvorenja u 20.30 sati slijedi nastup multimedijalne skupine Gorgona Nova. Riječ je o prvoj izložbi MMSU-a iz izložbenog serijala koji tematizira muzejsku kolekciju izložbama u svibnju i lipnju u novom prostoru bivšeg »Benčića«, a u rujnu i listopadu u Malom salonu. Ukupno će biti predstavljeno sedamdesetak radova uz paralelne aktivnosti, radionice, igraonice, vodstva i razgovore »okupirajući« prvi kat Muzeja, dok se useljenje na drugi kat izložbenog prostora očekuje u 2020. godini.


Ovaj izložbeni projekt predstavile su kustosice Vilma Bartolić, Ksenija Orelj, Sabina Salamon i Nataša Šuković. Kako je pojasnila Sabina Salamon, »Uputama za gledanje – Što bi tijelo htjelo?« nastojali su zahvatiti umjetničke pokrete ili ideje od druge polovice 20. stoljeća nadalje, služeći se tijelom kao mogućim vodičem za razumijevanje umjetnosti.




– U igri riječi sugeriranoj naslovom, upute za gledanje postaju upute za korištenje raznovrsnih umjetničkih radova kroz perspektivu tijela umjetnika – umjetničkog rada ili pak posjetitelja – promatrača. Kao prva i najveća cjelina izložbenog serijala, »Upute za gledanje« s pedesetak radova zauzimaju tristotinjak metara četvornih na prvom katu Muzeja, predstavljajući prvu preglednu izložbu MMSU-a nakon »Formalno – angažirano« koja se dogodila u povodu 60. godišnjice Muzeja.


Uz prikaz pojedinih antologijskih djela i kultnih imena, »Upute za gledanje« u kronološkom slijedu po dekadama donose i manje poznata ostvarenja, birajući one radove koji su pridonijeli uzbudljivim mijenama u poimanju umjetničkog rada. Aktualni program koristimo kao priliku za uvježbavanje fleksibilnog modela postava koji bi uz mogućnost nadopune i izmjene pojedinih cjelina, popratne edukacijsko-participacijske programe kontinuirano poticao interese za susretima s umjetnošću – istaknula je Salamon.


Kako su najavile Nataša Šuković i Vilma Bartolić, u rujnu i listopadu slijede izložbene epizode manjeg formata posvećene studijama pojedinih zbirki od »Tijela u dijalogu« – izbor iz Zbirki crteža i slika do »Performativnih praksi« iz Zbirke fotografije, novomedijske umjetnosti, filma i videa koje će se održati u Malom salonu. Najavljen je i niz popratnih događanja, između ostalog i predavanje Barbare Steiner iz Kunsthausa Graz. Izložba se može razgledati od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati.