Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.

"Strategije ready -madea" Tomislava Gotovca na Institutu za suvremenu umjetnost

Tomislav "Tom" Gotovac
Tomislav "Tom" Gotovac
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2016. u 15:26 2016-02-08T15:26:49+01:00

Predstavit će se kolaži, objekti i filmovi iz različitih faza opsežnog umjetničkog opusa Tomislava Gotovca, nastajali od polovice sedamdesetih godina prošlog stoljeća

Izložba "Strategije ready -madea", koja se otvara 9. veljače u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost, pokazuje rijetko ili dosad nikada izlagane radove Tomislava Gotovca koji se izravno ili djelomično referiraju na Marcela Duchampa. Predstavit će se kolaži, objekti i filmovi iz različitih faza opsežnog umjetničkog opusa Tomislava Gotovca, nastajali od polovice sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Institut za suvremenu umjetnost tom izložbom obilježava 79. godišnjicu rođenja Tomislava Gotovca (9. veljače 1937. - 24. lipnja 2010.), a poklapa se i s dvjema važnim stogodišnjicama. Naime, Marcel Duchamp prvi put upotrebljava termin 'ready-made' u pismu sestri, datiranom 15. siječnja 1916., a iste godine, samo nekoliko dana kasnije, 5. veljače 1916., u Zuerichu je otvoren Cabaret Voltaire, što se smatra početkom dadaizma. "Ti su događaji itekako potaknuli i uticali na radikalnu umjetničku praksu u 20. stoljeću, što Gotovčev opus zorno dokazuje", ističe se u najavi izložbe. Kustos je Darko Šimičić, s kojim će se organizirati razgovor 17. veljače, a izložba ostaje otvorena do 20. veljače.

Izložba "Strategije ready -madea", koja se otvara 9. veljače u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost, pokazuje rijetko ili dosad nikada izlagane radove Tomislava Gotovca koji se izravno ili djelomično referiraju na Marcela Duchampa.
 Predstavit će se kolaži, objekti i filmovi iz različitih faza opsežnog umjetničkog opusa Tomislava Gotovca, nastajali od polovice sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
 Institut za suvremenu umjetnost tom izložbom obilježava 79. godišnjicu rođenja Tomislava Gotovca (9. veljače 1937. - 24. lipnja 2010.), a poklapa se i s dvjema važnim stogodišnjicama.
 Naime, Marcel Duchamp prvi put upotrebljava termin 'ready-made' u pismu sestri, datiranom 15. siječnja 1916., a iste godine, samo nekoliko dana kasnije, 5. veljače 1916., u Zuerichu je otvoren Cabaret Voltaire, što se smatra početkom dadaizma.
 "Ti su događaji itekako potaknuli i uticali na radikalnu umjetničku praksu u 20. stoljeću, što Gotovčev opus zorno dokazuje", ističe se u najavi izložbe.
 Kustos je Darko Šimičić, s kojim će se organizirati razgovor 17. veljače, a izložba ostaje otvorena do 20. veljače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka