Prigodna izložba

Stota godišnjica smrti: Na izložbi u NSK originalne Zajčeve partiture

Maja Hrgović

Među izlošcima su Zajčevi rukopisi, notni zapisi, pisma i zvučna izdanja na kojima je Zajc zastupljen kao autor



ZAGREB » Uz stotu obljetnicu smrti hrvatskog glazbenog velikana Ivana pl. Zajca, Nacionalna i sveučilišna knjižnica priredila je jučer prigodnu izložbu kojom kani skrenuti pozornost javnosti na značaj i ulogu Ivana Zajca u hrvatskoj kulturi. Ovo nije prvi projekt kojim NSK slavi Zajčevu glazbenu ostavštinu – godine 1982. ondje je upriličena izložba »Iz rukopisne ostavštine Ivana Zajca: prigodom stopedesetgodišnjice njegova rođenja« i predstavljen istoimeni katalog. Dio tih izložaka ponovo je jučer javno predstavljen: među izlošcima su Zajčevi rukopisi, notni zapisi, pisma iz korespodencije i zvučna izdanja na kojima je Zajc zastupljen kao autor.


   Ovu malu izložbu, koju će osobito cijeniti glazbeni umjetnici, NSK priređuje na inicijativu Tatjane Mihalić, voditeljice Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK-a, koja je u izbor iz ostavštine uključila neka od najpoznatijih i najizvođenijih skladbi iz Zajčeva opusa. Nezaobilazna je opera »Nikola Šubić Zrinjski« čije se dvije autografske partiture, na hrvatskom i njemačkom jeziku, čuvaju u fondu knjižnice.


   – Izložena je autografska partitura opere »Nikola Šubić Zrinjski«, a uz nju i poznati zbor »U boj«, napisan 1866., desetak godina prije same opere. Odabran je i oratorij »Prvi grijeh« iz 1894. na tekst Silvija Strahimira Kranjčevića, izveden 1907. u povodu Zajčeva rođendana i dovršetka tisućitog opusa – istaknula je Tatjana Mihalić.




   Zajčeva ostavština dospjela je u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu 1965. godine kad je NSK otkupila dio »Lovranske zbirke« koju joj je ponudila Zdenka Zajc, unuka Ivana Zajca. Time knjižnica postaje vlasnik najvećeg dijela ostavštine Ivana Zajca i ta je zbirka danas nezaobilazan izvor svim istraživačima Zajčeva djela.


   Obljetnicu smrti Ivana Zajca obilježilo je i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu jučerašnjom posebnom, svečanom izvedbom opere »Nikola Šubić Zrinjski« pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i u režiji Krešimira Dolenčića, dok je kazalište »Mala scena« uprizorilo Zajčevu operetu »Momci na brod« u režiji Snježane Banović i pod ravnanjem Zorana Juranića.