Talijanski umjetnik

Stapanje slova i brojeva u sliku: U riječkoj sinagogi izlaže Tobia Rava

Svjetlana Hribar

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Radovi plijene majstorskim stvaranjem perspektive, isključivo upotrebom obojenih slova i brojeva hebrejske abecede



RIJEKA U izdvojenom prostoru riječke sinagoge, na balkonu namijenjenom ženama, izbor svojih radova izlaže Tobia Ravà – poznati talijanski suvremeni umjetnik židovskog podrijetla. Izložba (u Ulici Ivana Filipovića 9) priređena je u povodu 70 godina osnutka Židovske općine Rijeka, a u sklopu Dana židovske baštine.


– Tobia Ravà bavi se židovskom kulturom, mistikom (kabalom i gematrijom) te matematičkom logikom u suvremenoj umjetnosti. Gematrija je drevna židovska disciplina prema kojoj se ostvaruje podudaranje između brojki i slova hebrejske abecede. Prema tom kriteriju svakom slovu odgovara broj, te je pojedini jezični odsječak istodobno i aritmetički zbroj koji sa sobom nosi teozofičku vrijednost.


Primjerice, Židovska općina slavi 70. godišnjicu osnutka. Broj 70 (hebr. šiv’im) se slovima označuje hebr. ayn). Isti broj, odnosno vrijednost, označava i riječ ‘sod’ koja znači tajna – navodi Rina Brumini u katalogu izložbe, koja je stigla u Rijeku pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada i Županije.


Izvrsna slikarska škola




Radovi, koji se mogu razgledati do 25. rujna na dvije lokacije – skulpture većih dimenzija smještene su u holu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja – plijene majstorskim stvaranjem perspektive isključivo upotrebom obojenih slova i brojeva hebrejske abecede. Pa iako se u svim popratnim materijalima ističe kako umjetnik čitavog života proučava brojeve i permutacije slova u brojke i na tom putu postiže vrlo zanimljiva otkrića – promatraču njegovih slika to je gotovo nevažan podatak.


Jer, Tobia Ravà je definitivno umjetnik iza kojeg stoji izvrsna slikarska škola i neprijeporan talent; perspektiva na njegovim slikama je besprijekorna i to kako on postiže dubinu objekta i svjetlo – užitak je koji plijeni gledateljevu pažnju. U prvom planu svake slike su brojevi i slova, u simboličkoj kombinaciji koja za poznavatelje matematičkog rada Tobija Rave ima i značenje, ali u perspektivi se slova i brojevi stapaju u sliku – koju treba vidjeti!Židovska zajednica u Rijeci

U uvodnom dijelu otvaranja Dana židovske baštine bilo je riječi o povijesti židovske zajednice u Rijeci, koja se spominje 500 godina unatrag, a do Drugog svjetskog rata je brojala oko tri tisuće članova koji su nestali u vihoru rata zajedno s velikom sinagogom u središtu Rijeke. Multikulturalnim opredjeljenjem Grada i Županije, te uz pomoć donacija Svjetskog židovskog kongresa, obnovljena je mala sinagoga u Rijeci koju sada koristi židovska zajednica.


Obilježavanju Dana židovske baštine i otvorenju izložbe nazočili su predstvanici drugih manjinskih zajednica u Rijeci, kao i čelni ljudi Odjela za kulturu Grada i Županije, a u prigodnom programu sjajan su dojam ostavili pjevačica Elena Brumini i Davide Gugić (violina i klavirska pratnja). Emotivnoj izvedbi pjesama, Eleni Brumini pridružila se i publika mumljanjem i pljeskanjem, što je bio izniman energijski uvod u izložbu mističnog slikara koji podrijetlo vuče iz dvije židovske loze – po majci talijanske, a po ocu njemačke.


Inače, Tobia Ravà nije prvi put u Rijeci. Na otvorenju izložbe je istaknuo da je već izlagao u gradu na Rječini prije dvadeset godina, a onda ponovno prije dvije godine u Poreču – s Miljenkom Šepić i Zdravkom Milićem, pa je u šali istaknuo da se gotovo osjeća građaninom Rijeke.