Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
17. lipnja 2018.
Tihi rad

Srodna estetika i osjećajnost: Izložba akvarela Slave Raškaj i Mirne Kutleša

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2016. u 10:21 2016-10-21T10:21:31+02:00

Dvije slikarice razdvaja stoljeće, a povezuje ih ljubav prema akvarelu i sklonost prema slikanju prirode

RIJEKA U Malom salonu sinoć je otvorena izložba »Tihi rad« koja predstavlja tridesetak radova Slave Raškaj iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti uz podjednak broj radova suvremene umjetnice Mirne Kutleše.

Zastajući nad sličnim sadržajnim preokupacijama i srodnim poetikama izabranih umjetnica, izložba donosi nekonvencionalna ostvarenja hrvatskog akvarelnog slikarstva s kraja 19. stoljeća, paralelno sa suvremenim interpretacijama tog medija. Premda ih dijeli više od stoljeća, Slava Raškaj i Mirna Kutleša autorice su srodnih estetika i slične osjećajnosti. Povezuje ih ljubav prema likovnoj tehnici akvarela, sklonost prema slikanju prirode, obje preferiraju slične tonove i stavljaju akcente na bjeline , a radovi im odišu atmosferom tišine.

Slava Raškaj predstavljena je serijom radova iz crtanke nastale u rodnome Ozlju 1899. godine. Riječ je o svojevrsnom dnevniku u kojem bilježi vlastita raspoloženja hvatajući njihove odraze u prirodnim mijenama od zime do proljeća.
Mirna Kutleša izlaže seriju akvarela u kombinaciji s tušem i olovkom iza kojih stoje razmišljanja o svijetu biljaka i odnosu čovjeka prema njima, a kao hommage Slavi Raškaj predstavlja instalaciju »Mjesto u sjeni« – crtež na zidu u kojem prenosi cvjetnu dekoraciju porculanskog posuđa s kraja 19. stoljeća i preko njega projicira sjenu napuklog stakla.

Izložba se može razgledati do 10. studenog, a za iduću godinu MMSU najavljuje i likovnu radionicu za djecu i odrasle u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka čiji će polaznici stvoriti album vlastitih radova, nadanhut biljem iz Botaničkog vrta te djelima dviju umjetnica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka