Izložba

Spieglerova medaljerska djela u Studiju Moderne galerije Josip Račić

Hina



 U povodu 130. obljetnice rođenja kipara i medaljera Rudolfa Spieglera, u Studiju Moderne galerije Josip Račić u utorak se otvara izložba njegovih radova iz fundusa Moderne galerije, kojom se nastoji pridonijeti primjerenoj valorizaciji tog do danas zapostavljenog umjetnika.


“130 godina od rođenja i 35 godina od smrti akademskog kipara Rudolfa Spieglera, njegova su djela ostala većinom stručno neobrađena, a za studijsku izložbu Moderne galerije odabrana su 24 medaljerska djela nastala u prvom razdoblju kipareva stvaralaštva”, najavljeno je.


Riječ je o razdoblju od 1911., kada je završio Akademiju likovnih umjetnosti do 1935. godine, u kojemu bio najviše prisutan u javnom likovnom životu, ponajprije Zagreba. – samo od 1920. do 1930. održao je pet samostalnih izložbi, u Zagrebu i Osijeku.




To su bile njegove jedine samostalne izložbe, iako je za života redovito sudjelovao na skupnim izložbama, na kojima su mu djela kontinuirano prikazivana i nakon što je umro. 


“Iako je najveći broj Spieglerovih djela pohranjen od 1971. u Muzeju grada Zagreba, njegov cjelokupni opus do danas nije primjereno ni zasluženo vrednovan, a samim time ni adekvatno javno prezentiran”, ustvrdila je autorica izložbe Tatijana Gareljić.


“Stoga njegova djela ostaju i dalje uglavnom nepoznata, a kipar Rudolf Spiegler gotovo anoniman”, istaknula je u katalogu izložbe.


Gareljić podsjeća kako je u svom u dugogodišnjem radu umjetnik ostvario “respektabilnih dvjestotinjak medaljerskih djela, a velik broj portretnih medalja u drugoj polovici 20. stoljeća, kada mijenja svoj likovni izričaj i modelira ih u visokom reljefu”.


“Izložbom Rudolfa Spieglera iz fundusa Moderne galerije nastavljamo ciklus izložbi kojima, skrećući pozornost javnosti na vrijednu umjetničku građu iz golema muzejskog fundusa, obilježavamo obljetnice u životu i stvaralaštvu nedovoljno valoriziranih autora kojih su djela poveznica modernih izričaja unutar korpusa hrvatske likovne umjetnosti novijega razdoblja”, ocijenila je.


Spiegler se, kao mladi kipar, uspješno predstavio u izradi vrlo popularnih domoljubnih medalja nastalih za vrijeme Prvoga svjetskog rata, oblikujući figurativne kompozicije s likovima iz hrvatske povijesti s temom iz vojničkog života (“Zrinski i Frankopan”, “Barun Trenk”, “Hrvatski domobrani”).


Ostvaruje i radove sa sakralnom i alegorijskom tematikom, kao i s prizorima iz svakodnevnog života (“Svesokolski slet u Zagrebu”, “Madona s djetetom”, “Izložba stoke u Zagrebu”).


Među autorovim portretnim medaljama ističu se one koje na realističan način prikazuju povijesne i istaknute ličnosti, Matiju Gubca, Baruna Trenka, arhitekta Vjekoslava Heinzela, Masaryka, ljekarnika Vladka Bartulića.Akademski kipar Rudolf Spiegler (Zagreb, 1885.-1980.) rodio se na Badnjak u skromnoj zagrebačkoj obitelji. Završio je Obrtnu školu i studij kiparstva sa specijalizacijom na Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu.Bio jedan je od prvoupisanih studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, no zbog teške govorne mane nije mogao naći posao u prosvjeti znatan dio vremena proveo je kao suradnik u Frangeša i Kerdića. Pod njihovim se okriljem i utjecajem formirao u prvim desetljećima svog umjetničkog stvaralaštva.Nakon 1945. došlo je do korjenitih promjena u njegovu stilskom izričaju. Radio je crteže s motivima iz dalmatinskih gradova i crteže Zagreba, studijski je boravio u Italiji, Češkoj i Austriji.Izložba će biti otvorena do 24. siječnja iduće godine.