Leontine Littrow

Spektakl u Muzeju Grada Rijeke: Dame neka dođu u toaletama, a gospoda s leptir mašnama

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Leo Littrow svojim talentom zavređuje  biti   uvrštena među najbolje slikare krajolika s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a u Rijeci će biti predstavljene slike koje vjerojatno više  nikad   nećemo  vidjeti



RIJEKA Samo tjedan dana nakon otvaranja retrospektive Tomislava Gotovca u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, riječka je publika pozvana na još jedan spektakl, ali ovaj put na izložbu klasične umjetnosti. Muzej grada Rijeke priređuje retrospektivnu izložbu gotovo zaboravljene riječke slikarice Leontine Littrow (1856. – 1925.), vršnjakinje Bukovca, Medovića i Crnčića, koja svojim talentom zavređuje biti uvrštena među najbolje slikare krajolika s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća.


Izložba je naslovljena »Leontine Littrow – slikarica svjetla«, a svečanost otvaranja održat će se u petak u 20 sati uz veličanstveni vatromet. S krova Muzeja bit će ispaljeno čak dvjesto raketa, a priprema se i koncert klasične glazbe na otvorenom. Kvartet Veljak nastupit će s djelima Straussa, Vivaldija, Brahmsa, mađarskim plesovima… Čak sedmero konobara restorana »Kukuriku« posluživat će goste biranim zalogajčićima i pićima.


Ovo je prava prilika da se dame pojave u toaletama, a gospoda u odijelima s leptir-mašnama, jer prema mišljenju ravnatelja Muzeja Ervina Dubrovića, slikarica i njena djela takvu pompu zaslužuju.


– Prikazat ćemo izvrsne slike, koje Rijeku i Hrvatsku povezuju s Europom, jer Leo Littrow je istodobno naša i europska umjetnica. To je klasična umjetnost kakva se još uvijek vidi u Beču, ali se ne vidi u Rijeci, a mi mislimo da je umjetnost višeznačna pa i to njezino lice želimo približiti publici – rekao nam je Dubrović.Riječanka i Opatijka Leontine Littrow živjela je u Rijeci i Opatiji, a izlagala u Beču, Londonu i Münchenu. Njezine slike posjedovalo je više nadvojvoda i grofova, a njezinu izložbu u Londonu posjećuje i sam princ od Walesa – budući engleski kralj Edward VII.Do prije dvije godine ova je umjetnica bila gotovo nepoznata – pogrešno su joj navodili čak i godine rođenja i smrti, a samo se nekolicinu njezinih slika moglo naći na internetu.

Kustosi Muzeja grada Rijeke prvi put su čuli za slikaricu 1997. godine kad su iz ostavštine znamenite riječke obitelji Meynier, nekadašnjih vlasnika riječke Tvornice papira, otkupljene dvije slike potpisane imenom Leo Littrow – jedna s motivom opatijske ribarske lučice Dražice, a druga s prizorom iz Venecije. To ih je potaknulo na sustavna istraživanja koja su se zahuktala 2015. kad su u suradnji s bečkom galerijom Kolhammer & Mahringer krenuli u zajedničko istraživanje i prikupljanje građe, pripremu opsežne monografije te kritičke retrospektive.


Iscrpna monografija


Na izložbi će biti prezentirano stotinjak djela umjetnice nastalih u rasponu od 50-ak godina. Slike su mahom u vlasništvu bečkih kolekcionara i vjerojatno ih više nikad nećemo vidjeti, jer se nalaze u privatnim vilama i dvorcima, a vrlo ih je malo u zbirkama javnih institucija.


Samo četiri rada na izložbi dolaze iz muzejskih kolekcija. Uz dvije slike iz zbirke Muzeja grada Rijeke, to su još dvije posuđene iz Pomorskog muzeja u Piranu te Narodnog muzeja Slovenije. Ova je izložba stoga doista jedinstvena prilika da se upoznamo s opusom slikarice kvarnerskih i dalmatinskih marina, pergola, vrtova i parkova.


Kritička retrospektiva popraćena je i iscrpnom monografijom koja po prvi put donosi i prikaz života umjetnice potekle iz dviju uglednih europskih obitelji: Littrow iz Austrije i Barry iz Engleske. Slikaričin djed Joseph Johann von Littrow bio je bečki dvorski astronom i jedan od vodećih europskih znanstvenika. Njezin otac, ugledni pomorski kapetan, pisac i pjesnik Heinrich von Littrow 1867. dolazi na službu u Rijeku kao lučki kapetan, a poslije postaje pomorski inspektor.Došavši u Rijeku kao dvanaestogodišnja djevojčica, Leo je odrastala u krugu obitelji engleskih inženjera i industrijalaca poput Roberta Whiteheada, osnivača riječke tvornice torpeda.

Često je boravila i u Beču, kod strica Carla von Littrowa i njegove žene Auguste, spisateljice koja je sredinom devetnaestog stoljeća bila zaštitnica mladih umjetnika. Njezin umjetnički salon obilazili su vodeći slikari tog vremena s kojima se Leontine odmalena družila.


Njezin slikarski talent prvi je uočio Hans Canon, jedan od vodećih majstora bečkog historicizma, no presudan utjecaj na umjetnicu ipak je imao pariški slikar Jean d’ Alheim. Najznamenitiji radovi Leontine Littrow su impresionističke slike iz posljednjih godina 19. i prvih godina 20. stoljeća. U Rijeci će biti izložene do 30. listopada.