Izložba »Čudovišta«

Slike Borisa Bućana: Čudovišan svijet umjetnika koji živi svoju umjetnost

Nina Orlović Radić

N. Orlović Radić

N. Orlović Radić

Slike Borisa Bućana su ekspresionistički naslikani motivi sa snažnim simboličkim nabojem, minimalističke ali i složene apstraktne kompozicije, istovremeno višeznačne i različite – kaže Dario Sošić, viši kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja



ROVINJIzložba slika Borisa Bućana u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, naslovljena »Čudovišta«, privukla je pažnju brojnih autorovih poklonika. I ne samo njih, jer »Čudovišta« odista čudovišno djeluju na gledatelje, tjeraju ih na razmišljanje i traženje odgovora. Bućanove slike su svojevrsni upitnici koji propituju svijet u kojem živimo i način na koji to činimo. A svijet, je sudeći po umjetnikovim slikama/pitanjima i konstatacijama, podjednako lijep i zastrašujuć. Jednom riječju, on je čudovišan. 


– Slike Borisa Bućana su prikazi i ekspresionistički naslikani motivi sa snažnim simboličkim nabojem, minimalističke ali i složene apstraktne kompozicije, istovremeno višeznačne i različite. Svakodnevni život, gužva i dinamika postojanja predstavljaju njegove motive na slikama. Bućanova kreativnost proizlazi iz takvog nereda, pritom nam kroz svaku svoju sliku poručuje kako je to prividno nered. Jer, nered nije nedostatak bilo kakvog reda, već su to sudari raznih uređenih stanja koji nemaju međusobnog odnosa. 


Te nepostojeće odnose Bućan pronalazi svojom imaginacijom, zatim vizualizira na svojim slikama. Poručuje i proriče stvarnost koju preobražava u simbole stanja i promišljanja svog uma na naslikanim platnima. U procesu stvaranja slike Bućanu prividni kaos ulice ne smeta, suprotno, pomaže mu. Poput katalizatora pojačava njegovu sposobnost pamćenja i imaginacije, simbolizacije i stvaranja znakova. Podražaje koje umjetnik prima promatranjem nereda oko sebe pretvara u vlastiti misaoni slijed, kako razmišlja o stvarima koje se pred njim pojavljuju – zapisao je u predgovoru kataloga viši kustos Zavičajnog muzeja Dario Sošić.




Na otvaranju izložbe on je istaknuo i da je Bućan umjetnik koji radi i živi umjetnost i svaki nas puta iznenadi nečim novim. Ovog puta to su djela nastala tijekom prošle godine, odnosno više od 40 slika velikog formata pod zajedničkim nazivnikom »Čudovišta«, a među njima su i »Plavi anđeo«, »Svi sveti«, »Deka se lufta«, »Tajkun«, »Kit u krvi«, »Pedofil« i druge. 


Boris Bućan dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih priznanja, njegovi radovi nalaze se u istaknutim svjetskim muzejima i galerijama, a njegov plakat »Žar ptica« (za balet Igora Stravinskog iz 1983. godine) bio je na naslovnici kataloga izložbe The Power of the Posters u V&A Museum u Londonu, gdje će uskoro biti otvorena njegova nova velika izložba. Bućanova rovinjska izložba može se razgledati do 13. rujna.