Odabrane foto-minijature

Skučeni Hercegovi formati u skučenom Kontejneru: Izložba iz ciklusa Blow Down Stanka Hercega

Portal Novilist.hr

Stanko Herceg

Stanko Herceg



RIJEKA Kreativni kolektiv Kombinat u subotu, 1. lipnja u 20 sati u Art Kontejneru na Molo longu otvara izložbu Stanka Hercega koja će predstaviti foto-minijature iz umjetnikova ciklusa Blow Down. Izložba je dio Kombinatovog programa Art Kontejner, i prva je u nizu pop-up izložbi u ovoj sezoni.


Stanko Herceg (Zagreb, 1964.), hrvatski je snimatelj i fotograf. Fotografijom se bavi od 11. godine. Živi u Zagrebu.


Uvečavajući fotografirane elemente i umanjujući standardnu veličinu filma malog formata, Stanko Herceg ovim ciklusom odaje počast M. Antoniniju i njegovu kultnom filmu Blow-Up (1966)., ujedno problematizirajući fotografiju kao sredstvo propitivanja naše percepcije.  




“Što, u stvari, vidimo? Neke više ili manje svakodnevne prizore, zanimljive sjene, raspucale i oronule zidove, detalje arhitekture iz nekih ranijih razdoblja čija obilježja ne prepoznajemo (…) Naprežemo pogled, pokušavamo se “uhvatiti” za neku pojedinost, ali stalno nam nešto izmiče, ne želi se ukalupiti ni postati dijelom uhodanog percepcijskoga sustava. Konstruirane kao iskazi individualnog identiteta, fotografije iz ciklusa Blow Down arhivirane su bilješke o pronađenim teritorijima. To su opaske o pojavnom svijetu koje ga pritom ne opterećuju rekonstrukcijama autorovih prostornih osvajanja. O njima, naime, ne doznajemo ništa više od onog – viđenog.” (iz teksta Sandre Križić Roban, travanj 2019.)


Izložba će se moći pogledati i u nedjelju, 2. lipnja, od 18 do 21 sati. 


Art Kontejner nalazi se na Molo longu, tik prije lučke dizalice.


Program je ostvaren u organizaciji Kreativnog kolektiva Kombinat i uz potporu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.