Iz vlastitog fundusa

Sinoć otvoren drugi dio stalnog postava “Tragovi vremena” PPMHP-a

Nela Valerjev Ogurlić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Brojna publika došla je u Guvernerovu palaču pogledati postav koji obuhvaća razdoblje od ranog srednjeg do ranog novog vijeka, odnosno od narodnih vladara do Marije Terezije



RIJEKA »Nismo tako bogati da odjednom uredimo cijeli stalni postav, ali se nadamo da će i ovo pokazati čime se možemo ponositi« – rekla je sinoć ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić na otvaranju drugog dijela novog stalnog postava »Tragovi vremena«.


Prije dvije godine Muzej je na drugom katu Guvernerove palače za javnost otvorio stalni postav od najstarijeg razdoblja povijesti do kasne antike, a novi dio postava obuhvaća razdoblje od ranog srednjeg do ranog novog vijeka, odnosno od narodnih vladara do Marije Terezije na području današnje Primorsko-goranske županije.


– Novouređenom cjelinom »Od narodnih vladara do Marije Terezije« po prvi put prikazujemo javnosti artefakte iz vlastitog fundusa, iz razdoblja od sredine 8. do početka 18. stoljeća. Posebno je vrijedna arheološka građa vezana uz arheološka istraživanja što ih je provodila naša ustanova, naglasila je ravnateljica Perinčić.




Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja velikim dijelom govori i o povijesti Rijeke, uostalom kao i prekrasna zgrada Guvernerove palače. »Značajan segment muzejske djelatnosti jest i edukacija u čemu je ovaj Muzej otišao daleko naprijed, prije svega okupljajući mlade kroz razne radionice«, rekao je Obersnel.


Zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić podsjetila je da Guvernerova palača ove godine slavi 120 godina i potpuno je u službi javnosti. Izložbe su postavljene tako da djeca u njima mogu uživati i održavati satove povijesti.


I akademik Petar Strčić prisjetio se nekih povijesnih činjenica vezanih uz zgradu današnjeg Muzeja, čestitavši muzealcima što su u kulturi nesklonim okolnostima uredili  još jedan dio stalnog postava. On je istaknuo da  je PPMHP  jedan od najuspjelijih muzeja u Hrvatskoj  i kad se bude pisala povijest vidjet će se koliko su visoki dometi njegovih  muzealaca.


U uvodu otvorenja novog dijela stalnog postava riječka udruga »Red Svetog Vida« uprizorila je neveseo događaj iz srednjovjekovne Rijeke koji se zbio na  maskenbalu 1449. godine  na kojem  je smaknut  jedan od sudionika. Nakon toga  u gradu je  bilo zabranjeno nositi maske, a odsjecanjem ruke, visokom globom ili zatvorom bio je kažnjen svatko tko  bi stavio masku na lice tako da se ne može prepoznati.


Za otvorenje novog dijela stalnog postava zanimanje su pokazali brojni posjetitelji već uoči Noći muzeja.