Najava sezone

Sezona 2015/16. u Klovićevim dvorima: Od arheologije do gadgeta

Sandra Sabovljev

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Od jeseni do ljeta galerija planira desetak velikih projekata od fotografije, urbane kulture, ulične umjetnosti do retrospektiva i velikih projekata poput  »Vela Spilja – Korčula prije Krista« i Umjetnička baština Istre



ZAGREB Galerija Klovićevi dvori s besplatnim ulazom na svoje četiri aktualne izložbe jedina je kulturna institucija u Zagrebu koja tijekom ljeta svoja vrata otvara ranjivim i ugroženim skupinama građana – mlađima od 25 i starijima 65, nezaposlenima i svim korisnicima socijalnih potpora, kako stanovnicima glavnog grada, tako i svim posjetiteljima iz Hrvatske,  kazala je v.d. ravnateljice GKD-a Jasmina Bavoljak jučer na konferenciji za novinare na kojoj je najavila novu galerijsku sezonu 2015/2016. s naglaskom na njezin jesenski dio koji donosi brojne izložbe i druga događanja.


– Ljetni posjetitelji GKD-a imaju priliku vidjeti impresivnu izložbu »Sveto i profano – slikarstvo talijanskoga baroka« koja se neće zasigurno dugo ponoviti u ovako bogatom postavu, istaknula je Bavoljak dodavši ponudi i Retrospektivu velikog crtača i scenarista stripova, dizajnera i ilustratora Žarka Bekera.


Treća »besplatna« izložba je »Primijenjeno & svakodnevno – Suvremeni austrijski dizajn« koja se može pogledati  do 2. kolovoza, a četvrta je »Srebrenica«, postav fotografija britanskog fotografa Tima Lovelessa u povodu nedavne 20. obljetnice stradanja više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka Bošnjaka. Posljednja izložba dio je ciklusa »Snapshot/Brzo okidanje« i otvorena je do 26. srpnja.


Urbana umjetnost




– Premijerni događaj jesenske sezone GKD-a je 7. Međunarodni festival »Organ vida« koji će od 3. do 18. rujna Zagreb pretvoriti u centar fotografije jugoistočne Europe, najavila je direktorica tog festivala Marina Paulenka, dodavši da se na ovogodišnju temu »Granice« na natječaj prijavilo više od 300 domaćih i inozemnih fotografskih projekata od kojih je najviše pristiglo iz Hrvatske, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.


– U rujnu će u GKD-u svoje radove predstaviti deset finalista te pet pohvaljenih sudionika, doznajemo do direktorice »Organa vida«, manifestacije koja će okupiti 30-ak inozemnih umjetnika i stručnjaka za fotografiju.


Lara Stolnik, PR projekta »Na Gornjem gradu« koji objedinjuje Gričevanje i festival Device_art istaknula  je da će ove dvije manifestacije pod zajedničkom inicijativom oživjeti tu staru jezgru Zageba od 24. rujna do 14. listopada.


– Gričevanje je najveći besplatni festival urbane glazbe i kulture u Zagrebu, a ove je godine jedan u nizu headlinera i poznati splitski  bend TBF, najavila je Stolnik. Također je naglasila da je Device_art jedan od vodećih internacionalnih festivala nove tehnologije – robotike, gadgeta i raznih naprava koji će zasigurni privući brojnu publiku.


U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj »Rendez-vous« u Klovićevim dvorima prikazat će se od 26. rujna do 29. studenoga izložba Street art, Inovacija u srcu pokreta, kojom se žele pokazati novi kodovi i prakse ulične umjetnosti. Nevena Tudor Perković iz Ministarstva kulture naglasila je edukativni aspekt ove izložbe tijekom koje će se održati niz radionica s ciljem definiranja razlike između ulične umjetnosti i vandalizma.


Umjetnička baština Istre


Zamjenica direktora Francuskog instituta Ann-Sophie Braud dodala je da će izložba fokusirati na današnje street artiste koji se osim bojama u spreju, šablonama i kistovima koriste i olovkama i digitalnim kamerama, video projektorima, ploterima i QR kodovima kako bi stvorili hibridne radove u urbanom prostoru. Izložba čiji je autor Jerome Catz, saznajemo, nudi i povijesni pregled ulične umjetnosti od njezinog začetka do 2000. godine putem arhiva, fotografija, časopisa i propagandnih plakata.


U listopadu GKD planira otvoriti i izložbu jednog od najznačajnijih hrvatskih pejzažista – Mencija Klementa Crnčića čija se 150. godišnjica rođenja obilježava upravo ove godine. Od 24. rujna do 15. studenoga u planu je Retrospektiva umjetnice Edite Schubert čiji je opus nezaobilazno mjesto hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. 


U najavi je i arheološka izložba »Vela Spilja – Korčula prije Krista«, kao i veliki izložbeni projekt Umjetnička baština Istre koja će dati povijesni, civilizacijski, kulturološki i, dakako, umjetnički pregled života na našem najvećem poluotoku od pretpovijesti od pada Venecije.