Bogat program

Šesto izdanje Međunarodnog festivala dizajna Dan D

Portal Novilist.hr

Prvi dan Dana D

Prvi dan Dana D

Na dva kata ulične zgrade bivše Vojne bolnice u Vlaškoj te u unutarnjem dvorištu kompleksa posjetitelji imaju prilike razgledati niz različitih izložbi



Međunarodni festival dizajna Dan D, drugu godinu zaredom smjestio se u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.


Šesto izdanje Festivala otvorile su Ivana Borovnjak, programska direktorica festivala Dan D i predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva te veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz, u ime Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj koji je partner ovogodišnjeg Dana D.


Na dva kata ulične zgrade bivše Vojne bolnice u Vlaškoj te u unutarnjem dvorištu kompleksa posjetitelji imaju prilike razgledati niz različitih izložbi; D-izložbu – platformu za predstavljanje natječajem izabranih mladih dizajnera, putujuću izložbu Young Balkan Designers 2015. koja predstavlja produkt-dizajnerske i modne uratke 27 autora iz sedam zemalja Balkana, tematsku izložbu «Arhiv dizajna» koja predstavlja «inserte» i djelomične rekonstrukcije izložbi iz proteklih par godina održanih u Hrvatskom dizajnerskom društvu, tematski vezanih za dizajnersko nasljeđe, njegovu interpretaciju i arhiviranje, D-market – prodajnu izložbu hrvatskog i regionalnog dizajna, sedam izložbi dizajnerskih fakulteta iz Hrvatske te Slovenije i BiH, kao i nekoliko gostujućih izložbi.





Dodjelom nagrada za najbolje izlagače s D-izložbe, u dvorištu stare vojne bolnice u Vlaškoj, u nedjelju je zatvoreno 6. izdanje međunarodnog festivala dizajna Dan D!


U tri dana trajanja međunarodni festival dizajna Dan D posjetilo je više od 6.000 posjetitelja, koji su imali prilike razgledati dvadesetak različitih tradicionalnih, tematskih te gostujućih izložbi, poslušati niz predavanja, diskusija i tribina s gostima predavačima iz Hrvatske, regije i Europe, sudjelovati na edukativnim radionicama te se dobro zabaviti. 


Odlična posjećenost festivalskih zbivanja u Vlaškoj, unatoč iznimno visokim zagrebačkim temperaturama, pokazala je kako domaća kulturna javnost aktivno prati i zainteresirana je za suvremeni dizajn te kako lokacije poput napuštenog prostora bivše Vojne bolnice mogu poslužiti kao idealan prostor za realizaciju ovakvih – javnosti otvorenih manifestacija zagrebačke kreativne, kulturne i civilne scene.



Predavački i diskurzivni program festivala prvog je dana otvorilo predstavljanje mladih autora s izložbe Young Balkan Designers, nakon čega je uslijedio blok predavanja pod temom «Dizajn metodologije» usmjerenih upravo mlađoj generaciji dizajnera koji su od izlagača imali prilike poslušati uspješne primjere iz prakse. Marko Radenković iz beogradskog dizajn inkubatora Nova Iskra predstavio je iznimno uspješni i jedinstveni regionalni primjer mjesta susreta, suradnje, razvoja i inkubacije kreativnih profesionalaca i kompanija koji je pošteno ‘prodrmao’ beogradsku kreativnu scenu i pokazao kako se nevezano za institucionalnu podršku, i uz važan aspekt kulturnog menadžmenta, može stvoriti radno kreativno okruženje i poticajna sredina za razvoj dizajnerskih i srodnih disciplina. Slijedilo je predstavljanje studia Grupa – dizajnerskog trojca koji su od ‘samo’ dizajnera postali i proizvođači vlastitih proizvoda, a njihov razvoj i daljnju strategiju predstavili su dizajner Filip Despot i menadžer projekta Luka Pavić. Francuska dizajnerica Sandrine Nugue, gošća Dana D pod pokroviteljstvom Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, upoznala je posjetitelje sa svojim pristupom tipografskoj dizajnerskoj karijeri i uspješnom projektu Infini.


Predavački dan zaključio je prvi dio bloka predavanja «Dizajn edukacija» na kojoj je Gordana Ćorić sa zagrebačkog VERN-a, članica tima za izradu standarda kvalifikacije i kurikuluma novog studija spomenutog fakulteta Poduzetništvo u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu izložila svoj osvrt na novi kurikulum, a Ivica Mitrović, docent na studiju Vizualnih komunikacija pri splitskoj Umjetičkoj akademiji održao je predavanje Spekulativna dizajnerska praksa.


U subotu na Danu D, pod cjelinom zaokruženom nazivom Prostorni resursi civilne i kulturne scene, gostovala je prof.dr. Biserka Komnenić jedna od autorica projekta Novi kreativni prostori Vojvodine s istoimenim predavanjem, zatim povjesničarka umjetnosti Maria Welzig iz Beča koja se predavanjem osvrnula na temu potencijala urbane kulture i demokratske re-okupacije reprezentativnih historističkih lokacija te Ivan Rupnik koji je kroz predavanje izložio svoj jedinstveni pristup dizajnu, koji kombinira arhivska istraživanja, strateško planiranje i arhitektonsku projekciju.


Javna tribina Društveno-kulturni centri: Primjeri iz Hrvatske i prilike za razvoj u organizaciji udruge Operacija grad i HDD-a pokušala je uz razgovor s predstavnicima civilne i kulturne scene predstaviti modele razvoja društveno-kulturnih centara i otvoriti dijalog o pitanju prostornog iskorištavanja same bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87. Drugi dio bloka Dizajn edukacija ugostio je srpskog dizajnera i izvanrednog profesora na odjelu Digitalne umjetnosti Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu i Fakulteta tehničkih znanosti u Novom sadu Boruta Vilda, gost iz Austrije Martin Foessleitner s Internacionalnog instituta za informacijski dizajn u Beču predstavio je projekt IIIDaward te ponudio svoje viđenje Informacijskog dizajna, a gošća iz Francuske Véronique Marrier jedna od najvažnijih osoba za razvoj i promociju suvremenog dizajna u Francuskoj te projekt menadžerica za dizajn unutar Centre national des arts plastiques (CNAP) i urednica magazina Graphisme en France održala je predavanje o spomenutim projektima.