Izvrsni likovnjaci

Šercar, Maljković i Maleković dobitnici nagrada HDLU-a

Maja Hrgović

Šercar je nagrađen nagradom za životno djelo, Maljković za najbolju izložbu, a Maleković za najboljeg mladog umjetnika



ZAGREB – Za samopožrtvovni i samopregalački život i rad, kao jedan od rijetkih umjetnika koji je istodobno klasičan i postmoderan, Hrvoje Šercar je nagrađen nagradom za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnosti (HDLU) koja mu je svečano uručena u Staroj gradskoj vijećnici.


Godišnju nagradu za najbolju izložbu zaslužio je David Maljković svojom »Recalling Frames«, izložbom koja se održala u londonskoj galeriji Sprueth Magers od 5. studenog do 23. prosinca. Konačno, HDLU-ovu nagradu za mladog umjetnika dobila je Tonka Maleković.


– U naraštaju likovnih umjetnika stasalih početkom šezdesetih prošlog stoljeća Hrvoje Šercar (1936.) zauzima sasvim posebno mjesto, jer dok su se njegovi vršnjaci otvarali aktualnim europskim tokovima, on se okrenuo vlastitim imaginativnim resursima i traganju za nekom davnijom, arhetipskom tradicijom – tako je Odbor za dodjelu obrazložio ovu nagradu, a pročitavši obrazloženje, predsjednik HDLU-a Josip Zanki ispričao je anegdotu o empatičnosti koja je kod Šercara uvijek nadvladala umjetničku taštinu.




Uime nagrađenih zahvalio se David Maljković (Rijeka 1973.), koji je pak ovogodišnjoj izložbom produbio teme svoje umjetničke prakse, istražujući povijesno, kulturno i teorijsko naslijeđe socijalističkog projekta. Izložbu temelji na filmu »Proces« Orsona Wellesa: predstavio je fotografije lokacija gdje su početkom šezdesetih snimljene pojedine scene iz filma.


– Time umjetnik uz pomoć svojevrsnog vremeplova pokazuje koliko se grad promijenio, ali i istražuje sudbinu nekad važne filmske kuće, »Jadran filma«, stoji u obrazloženju nagrade. Maljkovićev ciklus je do kraja siječnja 2011. godine postavljen u zagrebačkoj Galeriji Nova.


Tonka Maleković (1982.) nagrađena je za intervencije u javnom prostoru »Final Fountain City« i »Urbane plastike – vrste u nastajanju/nestajanju«.


U svome obraćanju Tatjana Holjevac, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine (pokrovitelj nagrada) rekla je kako Zagreb mora nastaviti gajiti najviše kriterije i vrijednosti u kulturnoumjetničkom životu.