Izložba na otoku

“Samotnjaci”: Izložba Koraba, Lapuha i Staudachera u kulturnom centru “Infeld”

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Karl Korab, Željko Lapuh i Hans Staudacher su  kreatori koji stvaraju radove što dosljedno reflektiraju život, rekla je dr. Yordanka Weiss autorica izložbe i kuratorica cjelokupne zbirke Infeld



DOBRINJ Glasoviti Kulturni centar »Infeld« koji je Dobrinj na otoku Krku davno pozicionirao kao jedno od važnijih i vrijednijih izložbeno-umjetničkih središta otoka Krka ali i cijelog Jadrana, iznova je otvorio svoja vrata i to izložbom nazvanom »Samotnjaci«.


U spomenutom dobrinjskom kulturnoumjetničkom odnosno izložbenom centru smještenom u samom središtu tog starodrevnog otočnog gradića ovog su puta predstavljena djela trojice cjenjenih umjetnika –  Austrijanaca Hansa Staudachera i Karla Koraba te domaćeg slikara Željka Lapuha koji je i nazočio netom upriličenom otvaranju cjeloljetnog izložbenog projekta zbog kojeg će brojni ljubitelji umjetnosti zasigurno rado »potegnuti« do spomenutog slikovitog bodulskog mjesta.



Peter Infeld (1942-2009) i njegova majka Margaretha još su sredinom 60-tih godina prošlog stoljeća započeli sakupljati umjetnine. Djela su kasnije uključena u »Privatnu zakladu Peter Infeld. Težište zbirke »Infeld« čije se sastavnice redom prezentiraju i u Dobrinju čine radovi bečke škole fantastičnog realizma, hrvatske naivne umjetnosti, pop arta, budističke meditacijske slike iz Tibeta te art brut. Da bi ta djela učinio dostupnim javnosti, mecena Infeld je u Halbturnu u Gradišću te u Dobrinju na otoku Krku svojevremeno dao izgraditi impresivne i nadasve reprezentativne kulturne centre. Na obje lokacije, od 2000. godine do danas, održano je gotovo stotinu izložbi u kojima su posjetititelji uvijek mogli uživati uz slobodan ulaz.





Neskloni modernizmu


– Kulturni centar Infeld ove godine prezentira djela trojice individualista koji su u svojoj umjetničkoj dosljednosti išli uvijek vlastitim putem, neskloni bilo kakvim modernizmima, naglasila je prezentirajući izložbu autorica izložbe ali i kuratorica cjelokupne zbirke Infeld dr. Yordanka Weiss. Karl Korab, Željko Lapuh i Hans Staudacher nisu umjetnici koji traže bučni, nametljivi uspjeh već kreatori koji stvaraju radove koji zadubljeno i dosljedno reflektiraju život i daju očigledan doprinos suvremenoj umjetnosti, zaključila je Weiss. Zdenka Infeld, supruga pokojnog Petera Infelda – glasovitog austrijskog kolekcionara umjetnina i mecene, osnivača i vlasnika neprocjenive zbirke umjetnina čijim su sastavnim djelom i netom izložene slike (uz izuzetak onih Lapuhovih koje su posuđene od autora za ovu prigodu op.a.) naglasila je pak kako se naziv izložbe »Samotnjaci« nametnuo sam po sebi, slijedeći samosvojnost trojice umjetnika koji su u svojoj skrovitosti uspjeli stvoriti individulani svijet, pravi kozmos slika koji je nedvojbeno moguće poistovjetiti s njihovim osobnostima.


Izložba na tri etaže


Okupljeni posjetitelji Infeldova kulturnog centra mogli su na tri galerijske etaže razgledati čak 149  umjetničkih radova, a isto će moći učiniti i svi koji Dobrinj posjete do 27. rujna (do kad izložba ostaje otvorena), i to u vremenu od 11 do 14, te od 17 do 21 sat.


Osim spomenutih, otvorenju izložbe nazočio je krčki umjetnik te suradnik KC Infeld Italo Samblich kao i dobrinjski općinski načelnik Neven Komadina koji nije skrivao oduševljenje nastavkom djelovanja Infeldova »kulturnog hrama« koji je, naglasio je u svom obraćanju načelnik, sad već poduljom serijom izložbi glasovitih domaćih i stranih umjetnika uvelike pridonio razvoju kulturnog turizma Dobrinja ali i cijelog otoka Krka.