Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Otvorena izložba u PPMHP-u

foto STRAST PREMA VIOLINAMA Stradivarijevo i Guarnerijevo remek-djelo uz ono Riječanina Kresnika

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2019. u 20:49 2019-12-06T20:49:49+01:00

Izložba je posvećena jednom fascinantnom čovjeku, ali prije svega njegovoj velikoj strasti prema violinama – Franji Kresniku. A nakon što smo odlušali koncert na ove dvije violine, posve nam je jasna njegova strast u izučavanju majstora kao što su bili Stradivari i Guarneri del Gesú, kazao je Cacciatori

RIJEKA  Povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Riječanina koji je čitao violine, u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture, danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoj primorja Rijeka otvorena izložba »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« posvećena životu i radu Franje Kresnika, čovjeka koji je svojom ljubavi prema violini nadišao sve političke granice svog vremena.

4161591
Izložba posvećena životu i radu Franje Kresnika / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Goste su u večer posvećenu violinama uveli ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Nikolina Radić Štivić i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, a potom je uslijedio jedan sasvim poseban koncert u Mramornoj dvorani Guvernerove palače.

Tijekom koncerta »Violina i harfa u europskim salonima« na vrijednoj Stradivarijevoj, a potom i Guarnerijevoj violini svirao je talijanski violinist Marco Bronzi uz pratnju Davida Buranija na harfi.

Nakon koncerta u kojem su besplatno uživali mnogobrojni posjetitelji, o izložbi su govorili autori Tamara Mataija, te njen talijanski kolega Fausto Cacciatori iz Musea del violino iz Cremone.

– Izložba je posvećena jednom fascinantnom čovjeku, ali prije svega njegovoj velikoj strasti prema violinama – Franji Kresniku. A nakon što smo odlušali koncert na ove dvije violine, posve nam je jasna njegova strast u izučavanju majstora kao što su bili Stradivari i Guarneri del Gesú, kazao je Cacciatori.

Svim prisutnima, a posebice Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoj primorja Rijeka, te autorima izložbe u ime obitelji Kresnik zahvalio se njegov prapraunuk Rene Kresnik naglasivši kako je obitelj zahvalna što se obnavlja uspomena na njegovog prapradjeda.

Direktorica partnerstava i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota naglasila je kako je do otvorenja riječkog EPK ostalo tek 56 dana, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo da je Kresnik pomalo zapostavljen u kolektivnoj memoriji Rijeke, no da izložba poput ove ispravlja tu nepravdu.

– Je li vam se svidio zvuk violina? To je zvuk violina starih više od 300 godina. Što možemo iz ovoga naučiti? Da su  Stradivari i Guarneri del Gesú prije tri stoljeća izgradili nešto što danas ima veliku vrijednot. Tako ja vidim i cijeli projket riječkog EPK, to nije samo riječki ili hrvatski projekt za 2020. već europski projket i za budućnost, naglasio je pak gradonačelnik Cremone i predsjednik Fondacije Museo del Violino, Gianluca Galimberti.

Pristune je pozdravio i  generalni konzul Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Paolo Palminteri.

Osim što posjetiteljima otkriva najvažnije detalje iz života i rada ovog riječkog liječnika i svjetski poznatog stručnjaka za gradnju gudačkih instrumenata, izložba nastala u partnerstvu s Muzejem violina iz Cremone – rodnog mjesta violine, u izložbeni prostor u prizemlju Guvernerove palače predstavlja osam instrumenata velike vrijednosti koji su u Rijeku stigli iz Cremone.

Posjetitelji izložbe tako će imati priliku vidjeti violinu Antonija Stradivarija iz 1734. godine poznatu pod nazivom »Lam ex Scotland University«.

Izložena je i violina Giuseppea Guarnerija del Gesú, također iz 1734. godine koja nosi ime Principe Doria i koja na sebi ima originalnu Guarnerijevu etiketu. Osim ovih, na izložbi su izložene i violine Carla Schiavija koji je bio Kresnikov učenik, te violina njegovog učenika Pietra Tatara, zatim violine Gaetana Sgarabotta i Iginija Sdercija, viola Ferdinanda Garimbertija, te violončelo Vicenza Cavanija – redom pobjednički gudački instrumenti s natječajne izložbe u Cremoni 1937. godine organizirane u sklopu Stradivarijevih svečanosti kojima je prisustvovao i dr. Franjo Kresnik.

Posjetitelji imaju priliku vidjeti i violinu visoke akustične kvalitete koju je Kresnik 1910. godine izradio prema Guarneriju, te njegovu najstariju violinu koja je pohranjena u muzeju, a datira iz prvog desetljeća 20. stoljeća.Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021. godine, a kremonske violine će se moći pogledati do 8. ožujka 2020.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu