U Galeriji Prinicipij

Riječka fotografska povijest kroz desetljeća

Nela Valerjev Ogurlić

Retrospektiva okuplja 177 radova 176 autora. Prvi pogled unatrag na visoke dosege ostvarene kroz proteklih osam desetljeća dolazi kao pravi praznik riječke fotografije



RIJEKA » U Galeriji Prinicipij večeras u 20 sati otvara se retrospektiva Fotokluba Rijeka, kao prva izložba retrospektivnog karaktera koju Klub priređuje otkako postoji. Fernando Soprano, Đoko Milekić, Igor Emili, Viktor Hreljanović, Boris Pajkurić, Abdon Smokvina – samo su neka od ključnih imena riječke fotografske povijesti čija će djela biti prezentirana publici. Retrospektiva okuplja 177 radova 176 autora, s tim da će radovi nastali od kraja tridesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća biti predstavljeni u printanom obliku, a oni iz novije povijesti na velikoj plazmi zbog prostornog ograničenja galerijskog prostora.


  Povijest fotografskih sekcija i hobističkih fotografskih udruga na području Rijeke može se pratiti sve do 1897. godine, kad se osniva fotosekcija u Klubu prirodnih znanosti, a fotogafska sekcija Hrvatskog planinarskog društva »Velebit« koja je djelovala ranih tridesetih godina prošlog stoljeća na Sušaku nukleus je današnjeg Kluba.


  Skupina entuzijasta iz njezinih redova, povezana zajedničkim interesom za fotografiju, udružila se 1939. i osnovala Fotoklub Sušak, a već sljedeće godine u suradnji s Opera Nazionale Dopolavoro organizirali su 1. međugradsku izložbu umjetničke fotografije Sušak – Fiume. Nakon Drugog rata fotografski entuzijasti sada ujedinjenoga grada udružuju se i pokreću rad Fotokluba Rijeka u kojem već 1951. godine organiziraju 1. klupsku izložbu umjetničke fotografije.




  Pedesetih i šezdesetih godina zaredale su važne izložbe u organizaciji Kluba, poput međunarodne izložbe »More«, a sudjelovanje stranih autora na njima pozitivno je utjecalo na domaću fotografsku scenu. Sedamdesete i osamdesete godine vrlo su plodonosne i autorski raznorodne. U tim godinama formirali su se autori koji su po svom opusu važni u kontekstu hrvatske fotografije, a njihova kreativna spirala osluškuje i diše europske vjetrove.


  Klub se preko devedesetih održao sve do trećeg milenija kroz redovan klupski rad i nekoliko izložbi. Danas se on sa stručnim radom i programskim konceptom profilirao u ozbiljnu instituciju koja je prevladala hobističku platformu i sasvim ozbiljno i kompetentno djeluje u svim aspektima fotografskog stvaralaštva. Posebna vrijednost Kluba je što okuplja sve dobne skupine, a u radu ne pravi razliku između profesionalne i hobističke fotografske platforme, već fotografiju promatra kroz kategoriju dobroga i lošeg stvaralaštva. U realizaciji programa surađuje i njeguje partnerstvo s važnim institucijama i pojedincima iz likovnoga i fotografskog života Rijeke, Republike Hrvatske, a i bližega međunarodnog okruženja.


  I pored sjajne povijesti i izuzetnih godina stvaralačke i izlagačke aktivnosti, do sada nije bilo cjelovitog pregleda rada ovoga fotografskog društva, pa prvi pogled unatrag na visoke dosege ostvarene kroz proteklih osam desetljeća dolazi kao pravi praznik riječke fotografije.