Velika izložba u Splitu

Retrospektiva Ivana Kožarića: Umjetnost je uvijek nešto drugo

Maja Hrgović

Izložba Ivana Kožarića najvažniji je događaj u likovnom životu Dalmacije ovog ljeta; u postavu su stotine pomno odabranih eksponata, nastalih u rasponu od 1950-ih godina do danas



SPLIT Najpoznatiji javni spomenik u Hrvatskoj, Kožarićevo »Prizemljeno sunce«, trebalo je iz Bogovićeve ulice u Zagrebu biti dopremljeno u Split na veliku, i prvu, retrospektivu tog velikog umjetnika u gradu pod Marjanom. U tom naumu nije uspio organizator i inicijator izložbe, kolekcionar Miloš Glavurtić –  ali zato je kao kompromisno rješenje dopremljena jedna od nekoliko replika »Sunca«, oko pola metra u promjeru, koja označava uvodnu »postaju« izložbe, otvorene preksinoć u Staroj gradskoj vijećnici.


Izložba Ivana Kožarića najvažniji je događaj u likovnom životu Dalmacije ovog ljeta; u postavu su stotine pomno odabranih eksponata, nastalih u rasponu od 1950-ih godina do danas. Iako je prvu retrospektivu u Splitu dočekao tek u svojoj 94. godini, o njoj se već govori kao o spektaklu. Za tako ozbiljan tretman pobrinuo se tim stručnjaka iz splitske Galerije umjetnina, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti te Kuće za umjetnost i ljude Lauba.


Na atraktivnoj lokaciji na Pjaci, u centru grada, Kožarićevi monumenti izloženi su u prizemlju, a prema gornjim katovima galerijskog prostora grupirani su prozračniji radovi; instalacije, skulpture, pa crteži.




Antun Maračić govori o Kožariću kao o najvažnijem domaćem umjetniku. Rečenicu u naslovu izložbe, »Umjetnost je uvijek nešto drugo«, objašnjava pak Kožarićevom stalnom potrebom da »vedrosizifovski« istražuje nove mogućnosti izražavanja i spoznaja stvarnosti te da se nikad ne uljuljka u samozadovoljstvo učinjenim.


– On je crtač, slikar, grafičar, kipar, tvorac ambijenata, gradski intervencionist, performer… Radi u olovci, pastelu, akvarelu, ulju; u glini, u drvu, bronci; koristi otpatke i ready made-predmete, izražava se fotografijom, riječju… Također, Kožarić je oduvijek dosljedno izbjegavao okvire stilskog određenja. Istodobno, on je figurativac, astratist, organičar, geometričar, umjetnik izdašne akumulacije i minimalne geste, navodi Maračić.


Sve ove manifestacije njegova vitalnog stvaračkog duha vidljive su na izložbi koja će biti otvorena do 14. rujna.