Restauratorski odjel

Reprodukcije detalja restauriranih umjetnina: Na Korzu otvorena izložba plakata

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Od 2006.  do danas u Rijeci je restaurirano više od stotinu umjetnina, a jedan mali isječak čine i umjetnine koje su predstavljene na plakatima na riječkoj šetnici



RIJEKA Na riječkom Korzu otvorena je izložba plakata kojom Hrvatski restauratorski zavod upućuje čestitku građanima za nadolazeće blagdane. Na plakatima su prikazane umjetnine koje su restaurirane ili se još restauriraju u Restauratorskom odjelu u Rijeci koji ove godine obilježava desetu obljetnicu djelovanja. Od 2006. do danas restaurirano je više od stotinu umjetnina, a jedan mali isječak čine i umjetnine koje su predstavljene na plakatima na Korzu.


Od »Bezgrešnog začeća« Giovannija Simonettija iz riječkog Dominikanskog samostana, preko zidnih slika radionice majstora Vincenta iz Kastva u župnoj crkvi sv. Jurja u Lovranu, oltarne pale »Sacra Conversazione« Bernardina Licinija iz crkve sv. Franje Asiškog u Krku, slike Mistične večere Svete obitelji iz Kapucinskog samostana u Rijeci, ikona iz Srpske pravoslavne crkve sv. Nikole u Rijeci, slike »Bogorodica s Djetetom i svecima« Mateja Pončuna iz rapskog župnog ureda, poliptiha sv. Bernardina Antonija i Bartolomea Vivarinija iz crkve sv. Bernardina u samostanu sv. Eufemije u Kamporu na Rabu…


sve do prikaza »Odmora na bijegu u Egipat« nepoznatog slikara 17. stoljeća iz crkve Franjevačkog samostana u Cresu, prikazani su motivi koji obilježavaju vrijeme Došašća i Božića.




Izložba će biti postavljena do 12. siječnja, a u povodu obilježavanja desete obljetnice rada, Restauratorski odjel u Rijeci (Užarska 26) organizirao je i Dane otvorenih vrata s Poliklinikom za umjetnine – stručnim savjetovalištem o pravilnim uvjetima čuvanja i metodama manipuliranja umjetničkim i povijesnim predmetima.


Posjetitelji još danas od 10 do 13 sati mogu potražiti savjet i razgledati restauratorske radionice za štafelajno slikarstvo, drvenu polikromiranu skulpturu te zidno slikarstvo i mozaik, gdje će im stručnjaci Zavoda predstaviti konzervatorsko-restauratorske poslove i postupke koje trenutno provode na umjetninama.