Izložba u Kastvu

“Razmnožavanje štetnika u proljeće”: Zvončari su otjerali zimu, a umjetnik Saša Jantolek priziva proljeće

Andrej Petrak

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

- Zvončari su otjerali zimu, a Saša svojim radovima priziva proljeće. Njegova izložba najavljuje niz događanja koja će uslijediti u Kastvu ovog proljeća, od Susreta Vinara Kastavštine na Mići vazam, preko biciklijada šetnji i drugih aktivnosti, rekla je Kukurin.



KASTAV – Izložba »Razmnožavanje štetnika u proljeće« cijenjenog umjetnika Saše Jantoleka otvorena je u njegovu ateljeu u Kastvu. Prezentirani su novi Jantolekovi radovi, koje je stvarao tijekom ovih zimskih mjeseci, s motivima kukaca, koje je stvorio u svom prepoznatljivom izričaju, s naglašenim humornim dosjetkama.


– Počeo sam raditi kukce, a pročitao sam da to, eto, nisu kukci, nego – štetnici. Dolazi proljeće kad se štetnici razmnožavaju, a vidite po izloženom koliko su se razmnožili, pojasnio je Jantolek naslov izložbe.


Nije htio previše govoriti, jer, kako je to duhovito objasnio: »Mi umjetnici smo cijelo vrijeme sami sa sobom u svojim ateljeima pa kad izađemo pred ljude ne znamo što reći«.




– Kako dolazim na ideju za svoje radove ni sam ne znam, ali nadam se da ćete uživati u izloženom, rekao je Saša Jantolek.


Izložbu je otvorila direktorica TZ Kastva Dolores Kukurin, zahvalivši se Jantoleku na promociji Kastva zahvaljujući svojim lijepim radovima.


– Zvončari su otjerali zimu, a Saša svojim radovima priziva proljeće. Njegova izložba najavljuje niz događanja koja će uslijediti u Kastvu ovog proljeća, od Susreta Vinara Kastavštine na Mići vazam, preko biciklijada šetnji i drugih aktivnosti, rekla je Kukurin.


Umjetničko djelovanje Saše Jantoleka obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne“ pusteve, poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog.


Posuđujući fragmente različitih umjetničkih stilova, tehnika i postupaka – na tragu dječjeg izraza, mediteranske senzibilnosti, neo-ekspresionizma, ludizma, autsider arta, art bruta – kroz svoj je rad ostvario karakterističan stil i estetiku. Jantolekova imaginacija odnosi se na ilustraciju životnih sekvenci, intimnih životnih fragmenata njegovih epizodista, često bizarnih uvijek emotivno bliskih i shvatljivih.


Član je HDLU Rijeka , HDLU Istre , ULUPUH-a i HZSU-a. Izložba ostaje otvorena u Ateljeu Jantolek, sve do 31. prosinca, svakoga dana od 17 do 19 sati.