Galerija "Juraj Klović"

Radovan Kunić: Levitirajući modeli u izvrnutoj stvarnosti

Svjetlana Hribar

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Kunićeve slike djeluju realistično, ali se istovremeno poigravaju s dojmom realizma izvrćući stvarnost



RIJEKA  Pod naslovom »Što se događa na površini?« u Galeriji »Juraj Klović«, mladi riječki umjetnik Radovan Kunić izlaže svoja ulja na platnu velikih formata. Sinoć se na otvorenju izložbe okupila mahom mlada publika, živo zainteresirana za djela kakva danas ne srećemo često – kako je rekla Ksenija Orelj otvarajući izložbu, radi se o slikama koje djeluju realistično, ali se istovremeno poigravaju s dojmom realizma izvrćući stvarnost. Modeli su slikaru bili znanci i prijatelji, uprizoreni su u punoj veličini, ali u plitkom i naherenom prostoru djelomice otkrivenih interijera, čiji detalji hipnotički privlače pažnju promatrača.


   Ukupni dojam začudnosti potencira levitirajuća poza nekih likova, koji su prikazani naoko oslobođeni gravitacije – potpuno u opreci s logikom prostora u koji ih je slikar, poput redatelja, smjestio.


   Izložbu u Galeriji »Juraj Klović« organizirao je riječki SDP, koji svake godine – na prijedlog HDLU-a Rijeka – omogućava jednom mladom umjetniku samostalnu izložbu. Radovanu Kuniću u ime SDP-a čestitao je i zaželio uspjeh u daljnjem radu Marko Mataja Mafrici.




   »Što se događa na površini?« novi je i prvi zaokruženi ciklus mladog autora (rođen je 1987), koji je tek na kraju svog školovanja na Odsjeku za kiparstvo otkrio u sebi – slikara.


Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2012. godine. Kao slikar sudjelovao je na nekoliko međunarodnih likovnih kolonija, i izlagao na brojnim skupnim te četiri samostalne izložbe.


   Izložba Radovana Kunića ostaje otvorena do 13. svibnja.