U bečkom Leopold muzeju

Prva izložba o životu Wally Neuzil, životne suputnice Egona Schielea

Hina

Schieleov portret Wally Neuzil / Foto Reuters

Schieleov portret Wally Neuzil / Foto Reuters

Wally Neuzil imala je 16 godina kada je postala Schieleov umjetnički model za aktove i portrete žena. S vremenom je postala njegova muza i životna suputnica, ljubavnica i terapeutkinja. Živjela je njegovoj sjeni sve dok je 1911. nije predstavio javnosti



BEČ – Izložba “Wally Neuzil – njezin život s Egonom Schieleom” koja obuhvaća oko 220 eksponata iz svih razdoblja stvaralaštva jednoga od najpoznatijih austrijskih ekspresionista Egona Schielea, otvara se u četvrtak u Leopold muzeju u Beču.


Uz Schieleova ulja na platnu, akvarele i crteže izložene su i fotografije, pisma, knjige, razglednice te posebno za izložbu napravljen film o Wally Neuzil, što sve dokumentira njezin život od modela do medicinske sestre.


“To je prva izložba muzeja u ovoj godini i prva izložba posvećena Wally Neuzil (1894.-1917.) i njezinoj vezi s Egonom Schieleom (1890.-1918.)”, rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak u Leopold muzeju njegov ravnatelj Peter Weinhaeupl.




Naglasio je da je izložba, na kojoj posebno do izražaja dolaze biografski aspekti, znanstveno-umjetnički projekt i doprinos muzeja o Wally Neuzil koja je četiri godine bila Schielova životna suputnica.


“Postava izložbe zauzima cijeli treći kat muzeja i postavljena je u šest prostorija, a zajednički je rad tri kustosa. Izložba se posebno bavi temom žene u povijesnom vremenu oko 1900. godine”, rekao je jedan od kustosa izložbe, član upravnog odbora muzeja i sin osnivača muzeja Rudolfa Leopolda, Dieter Leopold.


Wally Neuzil imala je 16 godina kada je postala Schieleov umjetnički model za aktove i portrete žena. S vremenom je postala njegova muza i životna suputnica, ljubavnica i terapeutkinja. Živjela je njegovoj sjeni sve dok je 1911. nije predstavio javnosti.


Shvatila je da se mora potvrditi u društvu vlastitim radom te je stekla naobrazbu medicinske sestre. Schiele ju je 1915. godine ostavio, a ona se okrenula poslu kao medicinska sestra, najprije u ratnoj bolnici u Beču, a početkom 1917. godine odlučila je otići na bojišnicu u Dalmaciju.


U vihoru Prvog svjetskog rata, nedaleko Splita, pomagala je ranjenicima, a krajem 1917. umrla je od šarlaha s 23 godine.


Uz mnoge portrete na izložbi izložen je i portret Wally Neuzil z 1912., koji je kolekcionar Rudolf Leopold kupio godine 1994. To Schieleovo djelo bilo je u vlasništvu židovskog trgovca umjetnina Lea Bondi Jaraya koji je 1939. morao napustiti Beč. Odselio se u London, gdje je i umro.


Njegovi nasljednici tražili su putem suda da im se djelo vrati, a sud je 2010. odlučio da se nasljednicima isplati određeni iznos novca te da taj poznati umjetnički rad tužne i zabrinute Wally Neuzil ostane u Leopold muzeju.


Izložba je ostvarena u suradnji s mnogim bečkim i međunarodnim muzejima i privatnim zbirkama, a najveći dio izložaka je iz fundusa Leopold muzeja.


Ostaje otvorena do 1. lipnja 2015.