Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.

Projekt "Uzorna kaznionica" u Požegi: Likovne intervencije u zatvorenom prostoru

Projekt "Uzorna kaznionica" u Požegi: Likovne intervencije u zatvorenom prostoru
Projekt "Uzorna kaznionica" u Požegi: Likovne intervencije u zatvorenom prostoru
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2018. u 16:45 2018-09-18T16:45:44+02:00

Projektom se želi utjecati na uspostavu društvenih vrijednosti kao i resocijalizaciju zatvorenica, putem čega će se one osnaživati za preuzimanje odgovornosti i aktivnosti u izgradnji uzorne zatvorske zajednice

POŽEGA Monika Meglić, Ana Ratković Sobota, Vida Meić i Melinda Šefčić, četiri umjetnice, izvele su likovne intervencije u Kaznionici i zatvoru u Požegi u svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora. Intervencije su izvedene u okviru projekta »Uzorna kaznionica«. Pod vodstvom autorice projekta Melinde Šefčić, a s ciljem unapređenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenica, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline, estetizirao se cijeli kat s naglaskom na umjetničke intervencije izvedene u trima spavaćim sobama i dnevnom boravku na drugom katu ženske kaznionice.

Izravnim uključivanjem zatvorenica u proces estetizacije prostora naglasak se stavlja na terapijski učinak koji se sastoji od: promjene slike o sebi, poboljšanja komunikacijskih vještina, postizanja pozitivnog i ispunjenijeg osjećaja te sveukupno pridonosi smanjenju depresije i anksioznosti zatvorenica. Projekt će kroz kreativno angažiranje zatvorenica unaprijediti program za zatvorenike u području rada, izobrazbe i smislenog provođenja slobodnog vremena, u svrhu uspješne resocijalizacije i socijalne integracije.

Projektom »Uzorna kaznionica« želi se utjecati na uspostavu društvenih vrijednosti kao i resocijalizaciju zatvorenica, putem čega će se one osnaživati za preuzimanje odgovornosti i aktivnosti u izgradnji uzorne zatvorske zajednice. Također, projektom se nastoji pridonijeti izgradnji i razvoju zatvorske sredine kojom će se zatvorenice poticati na uzorno ponašanje i novu percepciju života u zatvorskoj zajednici.
Riječ je o projektu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koji financira Ministarstvo pravosuđa. Započeo je sredinom travnja i trajat će do kraja ove godine. Likovne intervencije samo su jedan aspekt ovog projekta, a u tijeku su i radionice koje uz integraciju i participaciju zatvorenica vode Mia Maraković i Martina Miholić.

Izvedbu projekta prati i i istraživačka komponenta, dok će rezultati projekta, uz proširenu listu govornika biti predstavljeni na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom krajem godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu