Izložba muzejskih predmeta

Prilog muzejskom postavu: Od starinskih satova, do kazališnih plakata

Kim Cuculić

Izložba »Akvizicije 2010-2014« donosi obilje raznovrsne novoprikupljene, restaurirane, istražene i obrađene građe



RIJEKA » U Muzeju grada Rijeke sinoć je otvorena izložba »Akvizicije 2010-2014« kojom su predstavljeni predmeti koji su u zbirke Muzeja ušli u protekle četiri godine. Kako je podsjetio ravnatelj MGR-a Ervin Dubrović, riječ je o petoj izložbi akvizicija kojom se zaokružuje dvadeset godina Muzeja grada Rijeke, nastalog 1994. reformom Muzeja narodne revolucije.


   Izložba »Akvizicije 2010-2014« donosi obilje raznovrsne novoprikupljene, restaurirane, istražene i obrađene građe. Mogu se, između ostaloga, vidjeti djela Antuna Hallera, Roberta Hammerstiela, Romola Venuccija… zatim primjerci namještaja iz 19. stoljeća, starinski satovi, plakati i poštanske marke, fotografije Francesca Dreniga i drugih fotografa, razglednice stare Rijeke, kazališni plakati, a izložen je i primjerak pisaćeg stroja »Continental« iz 1930-ih.


   Izložbu prati katalog u kojemu su predstavljene likovna zbirka, zbirka umjetničkog obrta, tehnička zbirka te zbirke tiska, filatelije, fotografije, razglednica, kazališne i filmske građe, a tu je i zbirka predmeta iz svakodnevnog života. Sada je po prvi put predstavljena i muzejska knjižnica, o čemu je više kazala voditeljica knjižnice Jasna Milinković:




   – Knjižnica Muzeja osnovana je 1976. kada je Muzej narodne revolucije preselio s Trsata iz Nugentove zgrade u današnju zgradu u kojoj je otpočetka bio predviđen poseban prostor za knjižnicu i čitaonicu. Knjižnica MGR-a danas posjeduje oko 4.000 naslova, a najstariji i vrlo rijedak primjerak je knjiga o povijesti trsatskog svetišta Petra Francetića iz 1718. godine. Treba izdvojiti i lekcionar prema Misalu Rimskom tiskan 1824. u tiskari Antona i Josipa Karletzkog – osvrnula se Milinković.


   Uz izbor knjiga predstavljeni su časopisi i novine, a posjetitelji se mogu upoznati i s izdavačkom djelatnosti MGR-a. U katalogu su navedeni darovatelji akvizicija, dizajn izložbe i kataloga potpisuje Vesna Rožman, a autorice izložbe i tekstova su Jelena Dunato, Marija Lazanja Dušević, Jasna Milinković, Deborah Pustišek, Nada Sabljić i Sabrina Žigo.


Predstavljene akvizicije važan su doprinos budućem stalnom muzejskom postavu, a izložba je otvorena do 15. veljače 2015.