Izložba usred grada

Prijatelji mora na Korzu

Ivana Kocijan

Izložba na 60 velikih formata predstavlja umjetničku fotografiju nastalu 60-ih godina prošlog stoljeća s tematikom života hrvatskoga Jadrana. Kustosi eminentnih institucija izabrali su radove prikupljene iz fundusa nacionalnih muzeja, galerija i privatnih zbirki



RIJEKA Riječki je Korzo ponovo jedan od domaćina izložbe projekta »Prijatelji mora« koja se ove godine održava pod nazivom »Crno-bijelo 60-ih«. Izložba je na put krenula početkom svibnja iz Rovinja, potom je održana u Puli, Opatiji, Krku, Malom Lošinju, Baški, Rabu, Zadru, Biogradu na Moru, Šibeniku i Splitu. U Rijeci će se moći razgledati do 29. kolovoza. Nakon toga putuje u Zagreb gdje će fotografije biti izložene do 5. kolovoza. U tom će razdoblju izložbu vidjeti oko milijun posjetitelja. 


Nacionalnu kulturološko-turističku kampanju »Prijatelji mora« osmislila je riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoriau 2009. godine. Denis Redić, organizator izložbe, predsjednik udruge Livingstone i organizator najvećeg festivala fotografije u Hrvatskoj istaknuo je kako je cilj ove izložbe pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu kulturu hrvatske fotografije 60-ih godina. 


– Organiziranjem ove izložbe želimo skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi i javnost senzibilizirati prema fotografiji, objasnio je Redić dodavši kako fotografija kao jedna od najmlađih umjetnosti nije dovoljno valorizirana. 




Izložba na 60 velikih formata predstavlja umjetničku fotografiju nastalu 60-ih godina prošlog stoljeća s tematikom života hrvatskoga Jadrana. Kustosi eminentnih institucija izabrali su radove prikupljene iz fundusa nacionalnih muzeja, galerija i privatnih zbirki. Predstavljeni su autori: Abdulah Seferović, Alojz Orel, Ante Brkan, Duško Kečkemet, Ivan Filipin, Nikola Vučemilović, Petar Jović, Ratko Novak, Tošo Dabac, Vicko Zaninović, Zlata Laura Mizner. Od riječkih autora iz fundusa Fotokluba Rijeka zastupljeni su: Ante Gašparini, Boris Pajkurić, Fernando Soprano, Ivan Giovanelli, Ivo Kontuš, Josip Benković, Maks Peč, Zdenko Sila i Vanda Broz. 


Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka koji postoji već više od osam desetljeća, iako njegovi začeci sežu još na kraj 19. stoljeća, na konferenciji za novinare istaknuo je kako treba surađivati sa strukom. Prema njegovim riječima, fotografija je najdemokratičnija umjetnost, danas gotovo svi imaju mogućnost baviti se fotografijom, a stručnjaci su tu da to valoriziraju. Također, podsjetio je da će 30. rujna u galeriji Principij biti otvorena retrospektivna izložba fotografija iz arhiva Fotokluba Rijeka. 


Dino Matešić iz Turističke zajednice Grada Rijeke rekao je kako TZ projekt podržava od samog početka, a podržavat će ga i dalje, a dodao je kako im je želja da izložba sljedećih godina bude postavljena i u drugim dijelovima grada a ne samo na Korzu.