Rijeka iz ptičje perspektive

Povijesne fotografije snimljene iz zraka

Nela Valerjev Ogurlić

Na izložbi priređenoj u povodu Međunarodnog dana arhiva prezentirano je pedesetak fotografija podijeljenih u dvije cjeline, od kojih se jedna odnosi na razdoblje do završetka Drugog svjetskog rata, a druga na poslijeratno razdoblje



»Rijeka iz ptičje perspektive« naziv je izložbe Miljenka Smokvine koja u Državnom arhivu Rijeka predstavlja povijesne fotografije grada Rijeke snimljene iz zrakoplova.


Na izložbi priređenoj u povodu Međunarodnog dana arhiva prezentirano je pedesetak fotografija podijeljenih u dvije cjeline, od kojih se jedna odnosi na razdoblje do završetka Drugog svjetskog rata, a druga na poslijeratno razdoblje. Najstarija fotografija na izložbi datira iz 1916. godine, a riječ je o vojnoj snimci bombardiranja tvornice torpeda, rafinerije nafte i brodogradilišta. 


Upravo uz vojsku i njezin sustav izviđanja vezan je razvoj avio fotografije, ali praksa snimanja iz zraka postoji i od ranije, a razvili su je letači balonima. No, iako se u Rijeci rano počelo letjeti balonima, do sada takve snimke Rijeke i okolice nisu nađene. U povijesti Rijeke avione je osobito rado koristio D’Annunzio, prvenstveno za propagandu i bacanje letaka, ali i za fotografska snimanja. 




Fotografije nastale između dva svjetska rata vrlo su brojne, a tijekom Drugog svjetskog rata naši su krajevi i grad Rijeka fotografirani na tisućama snimaka. Nakon vojne, avio fotografija ulazi i u civilnu upotrebu da bi poslije Drugog svjetskog rata postala alat u čitavom nizu ljudskih aktivnosti. Fotogrametrijski snimci postali su gotovo svakodnevni, na osnovu njih su se crtale zemljopisne karte, izrađivali katastarski planovi, planirao se urbanisički razvoj gradova, proučavao tok rijeka, širenje šuma… Snimanje iz aviona postalo je nezaobilaznim načinom dokumentiranja razvoja gradova, a ti su snimci bili posebno atraktivni za snimanje prirodnih ljepota i turističkih objekata. 


Neposredno nakon Drugog svjetskog u Zagrebu je osnovana Agencija za fotodokumentaciju koja je sustavno fotografirala gradove i gotovo sva zbivanja na tlu bivše Jugoslavije. U njihovu arhivu nalaze se vrlo rane poslijeratne avio vedute raznih hrvatskih gradova, a kako je u ono doba bilo uobičajeno snimati industrijske objekte, tako su Rijeka i njena industrija bile često fotografirane. Riječ je o značajnim dokumentima vremena koji nam omogućavaju bolje sagledavanje prošlosti grada, a u današnjem kontekstu dolaze i kao prilog razmišljanju o vrijednosti riječke industrijske baštine. Izložba će biti otvorena do 6. srpnja.