Izložba u Kneževu dvoru

Postignuća hrvatskih pomoraca na izložbi “Po svjetskim morima”

Luko Brailo

Izložba je ostvarena suradnjom dubrovačkog, riječkog i kotorskog muzeja, a autor je Nikša Mendeš  iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja



– Izložba je ostvarena i u suradnji s Pomorskim muzejom Crne Gore iz Kotora čime je obilježena 150. obljetnica uspješna završetka plovidbe oko svijeta kapetana Ivana Visina iz Boke kotorske na jedrenjaku »Splendido«. Istovremeno, izložbom upozoravamo i na izuzetno umijeće riječkog brodograditelja Andrije Zanona koji je izgradio brod za taj zahtjevni put – kazao je Nikša Mendeš brojnim Dubrovčanima u Kneževu dvoru. 


Zanimljiva izložba je podijeljena u četiri tematske cjeline kroz koje se dubrovačka javnost može upoznati s najranijim putovanjima lošinjskih pomoraca preme Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi tijekom 18. stoljeća; prvim putovanjima oko svijeta na brodovima Austro-Ugarske Monarhije, hrvatskim pomorcima u znanstveno istraživačkim ekspedicijama te posljednjim jedrenjacima capehornerima i usponom parobrodarstva u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća. Osim na Ivana Visina izložba predstavlja i osobito značajne pomorce s područja Rijeke i Hrvatskog primorja poput Antona Celestina Ivančića, Pavla Randića i Ivana Mandekića te članova posade parobroda »Admiral Tegetthoff«.