Filodrammatica

Pogled unatrag na Drugo more: Sutra otvorenje izložbe Maria Aničića

Nela Valerjev Ogurlić

Foto N. Martinus

Foto N. Martinus



RIJEKA Izložbom »Tiskaj bez crne, ekstremno upojno!«, koja se otvara u četvrtak u 20 sati u izložbenom prostoru  Filodrammatice, samostalni umjetnik i grafički dizajner  Mario Aničić  predstavit će  vizualne standarde, plakate i publikacije koje je za potrebe Udruge Drugo more radio s Jele Dominis kroz autorsku agenciju »_ured«.


Publiku, kako ističu organizatori, očekuje više od samog upoznavanja s tehnologijom imitacije kolorne slike s dvije i tri boje, kao i s dizajnom troslojne informacijske poruke i reprodukcije za »ekstremno upojne«, odnosno nepremazane papire. Izložba je, naime, pogled unatrag na postojanje Drugog mora kroz vizualne materijale koje je Aničić  dizajnirao od 2002. do 2015. godine. Uz upoznavanje njegovih tehnika rada, posjetitelji će tako imati priliku prisjetiti se različitih programa (izložbi, predstava, festivala, performansa) koje je Drugo more organiziralo u spomenutom razdoblju.


Mario Aničić radi na projektima komunikacijskog i medijskog dizajna, a specijaliziran je za autorske projekte iz područja nezavisnog kulturnog izdavaštva i znanstvene publicistike. Kroz autorsku agenciju »_ured« od 1999. godine realizira projekte vezane za medijski dizajn. Član je ULUPUH-a od 2005. godine, od 2008. godine u funkciji predsjednika vodi Sekciju za grafički dizajn i vizualne komunikacije, a u funkciji predsjednika organizacije surađuje na pokretanju i realizaciji više izdanja Zgrafa, Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Sudjelovao je u organizacijama Zagrebačkih salona primijenjenih umjetnosti i dizajna. Od 2003. godine zapaženo i pohvaljeno izlaže radove grafičkog dizajna na domaćim i međunarodnim izložbama.




Iako više ne dizajnira vizualne materijale za Drugo more, i dalje je član te neprofitne građanske organizacije za produkciju i promicanje kulturnog stvaralaštva i teorije. Izložbu je moguće besplatno posjetiti  do 3. studenog, radnim danima od 16 do 20 sati.