Izložba "Castrum Vallis"

Pet desetljeća baljanske sjedinjenosti s umjetnošću

Nina Orlović Radić

Nakon 50 godina kontinuiranog postojanja izložba »Castrum Vallis« postala je neizostavni likovni događaj za brojne posjetitelje koji zbog njenog otvorenja pohode Bale – kaže Ennio Malusa



BALE » U prepunom Multimedijalnom centru »Ulika« u Balama otvorena je 50. po redu kolektivna izložba radova, čija povijest organiziranja datira u daleku 1964. godinu i koja je imala za cilj predstaviti ono najbolje i najautentičnije na umjetničkoj i autorskoj sceni Bala i čitave Istre.


  Prilikom otvorenja, Ennio Malusa, zadužen za resor kulture u Balama, podsjetio je na pet desetljeća postojanja izložbe, kazavši da su glavni »krivci« za početak manifestacije bili Dragica Cvek Jordan i Vasilije Josip Jordan koji su počeli okupljati umjetnike oko Castrum Vallisa.


  – U početku skromno, iz godine u godinu privlačili su sve veći broj izlagača i posjetitelja da bi danas izložba prerasla Bale, i bivala upisivana u osobne kalendare posjetitelja, koji upravo zbog nje i njenog otvorenja pohode ovaj pitoreskni gradić – rekao je Malusa, dodavši i da je nakon 50 godina kontinuiranog postojanja izložba Castrum Vallis postala neizostavni događaj, ali i kulturni brend ne samo Bala, već i Istre.




  – Bale su bez sumnje vječna priča, a upravo »Vječna priča« naziv je i tema ovogodišnje izložbe. Naziv izložbe nije izabran slučajno, već u želji i nadi da će Bale i nadalje biti inspiracija svima, kako u likovnosti i stvaralaštvu tako i u drugim aspektima života – poručio je Malusa’.


  Inače 50. rođendanskom slavlju Castrum Vallis odazvalo se čak osamdesetak autora, koji su se predstavili slikama i skulpturama izvedenim u različitim tehnikama, a koje se mogu razgledati do sredine kolovoza. Za glazbeni dio hepeninga pobrinula se ženska klapa Castrum Vallis i mladi gitarist Riccardo Bertoša, član »Gorizia Guitar Orchestra«.