ZA PHOTORI

Otvoren novi galerijski prostor ‘KORZO 26C’

Kim Cuculić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA – Na riječkom Korzu je otvorena nova galerija »KORZO 26C«, a riječ je o prostoru koji je privremeno prenamijenjen za izlagačku aktivnost.


U sklopu Riječkog festivala fotografije, PHOTORI-ja, otvorena je izložba Adriane Kaštelan, recentne autorice mlađe generacije.


Kako je ovim povodom napisao Borislav Božić, misterij svjetla Adriana Kaštelan razotkriva i tumači kroz motive svoga svakodnevnog okoliša.




– Ona je prosvjetna radnica i s ljubavlju kakvu učiteljica mora imati svakodnevno ulazi u razred i s radošću podučava djecu.


Koliko god je posvećena i odgovorna u svome učiteljskom poslu, strast je svakodnevno odvodi u magijski prostor fotografije.


Misterij svjetla ona dešifrira i otkriva neovisno da li promatra i »uzima« ulicu ili plažu svoga otoka, ili je pak u otvorenim ambijentima pejzaža – osvrnuo se Božić.


Za danas u 19 sati najavljeno je otvorenje triju izložbi u Državnom arhivu u Rijeci – to su izložbe »Aktualni trenutak suvremene makedonske fotografije«, izložba Bore Rudića te izložba Kirila Štrkova.


Za istu večer u Galeriji Principij najavljena je projekcija filma o Voji Mitroviću, najboljem laborantu u Parizu koji je radio za sve važne svjetske fotografske autore druge polovine dvadesetog stoljeća.


U tami komore jedne od najuglednijih fotografskih laboratorija svih vremena »Pikto« u Parizu, nastale su najpoznatije crno-bijele fotografije 20. i 21. stoljeća.