Izložba u Poreču

Otvoren 5. Anale: Izlažu oni koji su pomicali granice

Marijan Rimanić

Foto M. Mijošek

Foto M. Mijošek

Svojevrsnu retrospektivu Anala čine djela Murtića, Price, Kožarića,  Bakića, Ružića, Kulmera, Milene Lah, Nives Kavurić Kurtović, Trbuljaka, Božića, Šarića, Floričića, Škofića, Sanvincentija, Dragane Sapanjoš, Olje Grubić, Sofije Silvije, Picelja, Tartaglie, Diminića, Juričića i Demura



POREČ U Istarskoj sabornici u Poreču  otvoreno je 55. porečko Anale, najdugovječnija kolektivna likovna izložba u Hrvatskoj.


U povodu tog  jubileja kustosice Branka Benčić i Jerica Ziherl postavile su,  u organizaciji Andija Bančića, povijesno preglednu izložbu koja uključuje dokumentarnu građu dijela umjetnika koji su od 1961. do 2014. izlagali na Analu. Prema tom konceptu izložena djela su Ede Murtića, Zlatka Price, Ivana Kožarića, Vojina Bakića, Branka Ružića, Ferdinanda Kulmera, Milene Lah, Gorana Trbuljaka, Nives Kavurić Kurtović, Đanina Božića, Silvia Šarića, Alena Floričića, Gorana Škofića, Davora Sanvincentija, Dragana Sapanjoša, Olje Grubić, Ivana Picelja, Sofije Silvije, Marina Tartaglie, Josipa Diminića, Fulvia Juričića i Borisa Demura.


Povijest umjetnosti druge polovice 20. stoljeća je i povijest  izložbi, pa u tom kontekst povijest Anala pripada povijesti koju možda tek treba ispisati – rekla je o ovoj izložbi o izložbama Branka Benčić. Dodajući, da svaka izložba i svaki rad predstavljaju i jedan oblik učenja, pa su kustosice kroz ovaj rad mnogo naučile o više od pola stoljeća Anala.




Nit vodilja u ovom projektu bila je pokušaj predstavljanja osobnosti koje pripadaju antologijskoj, ali i recentnoj praksi hrvatske suvremene likovne umjetnosti – navela je Ziherl. Među njima su i istarski umjetnici koje Anale predstavlja prvi put, a odbrani su jer markiraju razlike između starijih umjetničkih praksi i suvremenih izričaja.


Tijekom 55 godina Anala na njemu je izlagalo na stotine umjetnika, a izabrani su, rekla je Ziherl, samo oni koji su preživjeli vrijeme i pomicali granice, koji su u našoj povijesti suvremene umjetnosti pokretali nešto novo. S druge strane predstavljeni su umjetnici iz regije, a ove su godine to umjetnici iz Poreča i okolice – Olja Grubić, Dragana Sapanjoš, Davor Sanvincenti i Goran Škofić.


Nažalost fundus i dokumetacija Anala su manjkavi, što se može smatrati nedostatkom ove izložbe, ali sama činjenica da Anale postoji već 55 godina dovoljno govori o značaju manifestacije, zaključila je Zihel.


Istaknuti povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, višegodišnji selektor Anala, dodao je da nije ni lako ni jednostavno 55 godina održavati takvu manifestaciju, jer za to treba imati dobru infrastrukturu. On je kao selektor Anala nastojao afirmirati područja i probleme kroz djela autora koji se bave određenim temama. To je – uz predstavljanje suvremenih istarskih likovnih umjetnika Zagrebu – ostala praksa Anala. Maković je na kraju čestitao svima koji organiziraju i potpomažu ovu značajnu likovnu manifestaciju.


Čestitkama su se pridružili zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i Elio Štifanić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Poreču. Uz Istarsku sabornicu jubilarna izložba, koja se može razgledati do 20. rujna, postavljena je dijelom i u Galeriji Zuccato.