Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Izložba fotografija Borislava Božića

Otisci naše memorije: "Dvijehiljadešesnaesta ili more, grad i ja"

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2016. u 15:01 2016-11-16T15:01:00+01:00

Božić koristi sve da bi došao do fotografije – od fotoaparata do mobitela, a često radi s camerom obscurom koju sam izrađuje

RIJEKA»Dvijehiljadeišesnaesta ili more, grad i ja« naslov je samostalne izložbe fotografija Borislava Božića koja je sinoć otvorena u Galeriji Principij. Autor je na izložbi pokazao niz fotografija mora koje su više metafora nego stvarno more, zatim grad u svoj njegovoj kompleksnosti i niz portreta vlastitosti. Kao i na prijašnjim izložbama, Božić se i ovom prilikom bavi propitivanjem naše memorije, ili bolje reći otisaka u našoj memoriji.

Da dođe do fotografske slike on koristi sve – od fotoaparata do mobitela, a najčešće radi s camerom obscurom koju sam izrađuje. Koristi i gotove kutije poput onih od cipela, a za posebne efekte sam proračunava i konstruira kutiju koja će proizvesti točno onu sliku kakvu zamišlja.
Fotografske slike otiskuje na grafičkom papiru, a zatim ih kolažira, docrtava ili intervenira s nekom od grafičkih tehnika.

Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u klasi profesora Josipa Butkovića. Radi kao profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci. Za svoj pedagoški rad dobio je niz međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja, a posebne zasluge ima kao dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka te Galerije Principij.

Koncipirao je školu fotografije po vlastitima metodama, inicijator je mnogih originalnih klupskih projekata te organizator i kustos više od stotinu izložbi. Između ostalog, potaknuo je osnivanje Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Uz fotografiju važan dio njegove umjetničke prakse čine grafika i slikanje. Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.

Izložba će biti otvorena do 29. studenog.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.