Izložba fotografija Borislava Božića

Otisci naše memorije: “Dvijehiljadešesnaesta ili more, grad i ja”

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Božić koristi sve da bi došao do fotografije – od fotoaparata do mobitela, a često radi s camerom obscurom koju sam izrađuje



RIJEKA»Dvijehiljadeišesnaesta ili more, grad i ja« naslov je samostalne izložbe fotografija Borislava Božića koja je sinoć otvorena u Galeriji Principij. Autor je na izložbi pokazao niz fotografija mora koje su više metafora nego stvarno more, zatim grad u svoj njegovoj kompleksnosti i niz portreta vlastitosti. Kao i na prijašnjim izložbama, Božić se i ovom prilikom bavi propitivanjem naše memorije, ili bolje reći otisaka u našoj memoriji.


Da dođe do fotografske slike on koristi sve – od fotoaparata do mobitela, a najčešće radi s camerom obscurom koju sam izrađuje. Koristi i gotove kutije poput onih od cipela, a za posebne efekte sam proračunava i konstruira kutiju koja će proizvesti točno onu sliku kakvu zamišlja. Fotografske slike otiskuje na grafičkom papiru, a zatim ih kolažira, docrtava ili intervenira s nekom od grafičkih tehnika.

Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u klasi profesora Josipa Butkovića. Radi kao profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci. Za svoj pedagoški rad dobio je niz međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja, a posebne zasluge ima kao dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka te Galerije Principij.


Koncipirao je školu fotografije po vlastitima metodama, inicijator je mnogih originalnih klupskih projekata te organizator i kustos više od stotinu izložbi. Između ostalog, potaknuo je osnivanje Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Uz fotografiju važan dio njegove umjetničke prakse čine grafika i slikanje. Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.




Izložba će biti otvorena do 29. studenog.