Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
11. prosinca 2019.
Izložba

Oprema za preživljavanje u antropocenu Maje Smrekar u Filodrammatici

Oprema za preživljavanje u antropocenu Maje Smrekar u Filodrammatici
Oprema za preživljavanje u antropocenu Maje Smrekar u Filodrammatici
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 16:01 2018-01-17T16:01:46+01:00

Maja Smrekar se u stvaranju umjetničkih projekata bavi konceptom života, povezivanjem humanističkih i prirodnih znanosti, te osmišljavanjem diskursa o mogućim stvarnostima bliske budućnosti

RIJEKA Izložba »Oprema za preživljavanje u antropocenu – Trailer« slovenske intermedijalne umjetnice Maje Smrekar bit će otvorena u galerijskom prostoru Filodrammatice u četvrtak, 18. siječnja, u 20 sati. Na izložbi će biti predstavljen mobilni set za biološko preživljavanje u slučaju apokalipse, koji polazi od trenutne situacije čovjekova nepovratnog utjecaja na klimatske i geološke procese, kao i na ubrzanje procesa širenja invazivnih vrsta, poput tigrastog komarca ili ambrozije.

Hibridna umjetnost

Maja Smrekar se u stvaranju umjetničkih projekata bavi konceptom života, povezivanjem humanističkih i prirodnih znanosti, te osmišljavanjem diskursa o mogućim stvarnostima bliske budućnosti. Za projekt K-9_topology na prošlogodišnjem je festivalu Ars Electronica osvojila nagradu Zlatna Nika u kategoriji hibridne umjetnosti. Vijest o tome senzacionalistički je odjeknula svjetskim, ali i hrvatskim medijima, budući da se radi o projektu u okviru kojeg je svoju jajnu stanicu dala oploditi psećim spermijem, konceptualizirajući novu vrstu koja bi u postapokaliptičnom scenariju imala veću šansu za preživljavanje.

Iako u znanstvenim krugovima još uvijek nije službeno i formalno prihvaćena, antropocen je oznaka za epohu koja počinje sredinom 20. stoljeća, kada je čovjekov utjecaj na geološke i ekološke procese postao toliko izražen da prema mišljenju mnogih znanstvenika nadilazi klimatsku stabilnost dosadašnjeg razdoblja holocena. Čovjek je tako u velikoj mjeri odgovoran i za ubrzanje inače prirodnog fenomena rasta invazivnih vrsta, koji je u dvadesetom stoljeću postao jedna od glavnih prijetnji ljudskom zdravlju i očuvanju biološke raznolikosti.

Scenarij izumiranja vrsta

Izložba »Oprema za preživljavanje u antropocenu – Trailer« predstavlja korisne alate za biološko preživljavanje u slučaju apokalipse: detektor radioaktivnosti, tablete joda za zaštitu od zračenja, rašlje koje se mogu koristiti kao vrša ili samostrel. Kao hibrid između košnice i slovenske seljačke škrinje, ukrašene ornamentima biljaka i životinja koje se u slovenskom prostoru nameću kao invazivne, izloženi mobilni set povezuje suvremenu umjetnost i folklor.

Ugrađujući se u mogući scenarij šestog masivnog izumiranja vrsta na Zemlji, izložba parafrazira nestajanje autohtonih kultura i naroda, i istovremeno kritizira dominantnu struju ekologije koja probleme klimatskih promjena navodno rješava u okvirima globalnog neoliberalizma i kapitalističke paradigme.

Maja Smrekar je rođena u Sloveniji 1978. godine. Diplomirala je na Odsjeku za kiparstvo Akademije likovnih umjenosti i dizajna u Ljubljani. U oblikovanju i izvedbi intermedijalnih umjetničkih projekata bavi se konceptom života, povezivanjem humanističkih i prirodnih znanosti, te osmišljavanjem diskursa o mogućoj bliskoj budućnosti. Izložba je otvorena do 2. veljače, radnim danima od 16 do 20 sati. Izložba je nastala u produkciji Instituta za suvremenu umjetnost Aksioma iz Ljubljane i u organizaciji »Drugog mora«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.