Pasivno i površno je out

Olovka i papir za posjetitelje Rijksmuseuma: Skicirajte izložena djela!

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Najbolje od svega je to što ne morate biti iznimno nadareni da biste crtali i skicirali - svatko može crtati, poručili su iz muzeja



Uprava amsterdamskog Rijksmuseuma dosjetila se na koji način posjetitelje zainteresirati za izložena umjetnička djela, a da pritom ne koriste mobitele i fotoaparate ili tek površno lutaju prostorom – ponudili su im olovke i papir, pozvavši ih da umjetnine skiciraju.


“U suvremenom svijetu mobilnih telefona, posjet muzeju često se pretvori u pasivno i površno iskustvo”, piše na internetskim stranicama muzeja. “Posjetitelji su pomalo zbunjeni i ne doživljavaju istinsku ljepotu, magiju i ono čudesno što im se nudi u ovom prostoru. Zbog toga Rijksmuseum želi pomoći posjetiteljima da otkriju i cijene ljepotu umjetnosti i povijesti kroz crtež i skiciranje umjetničkih djela.”


Najbolje od svega je to što ne morate biti iznimno nadareni da biste crtali i skicirali – svatko može crtati, poručili su iz muzeja.


“Ne morate znati crtati, jer to ne činite zbog konačnog rezultata, već da biste kvalitetnije promatrali ono što želite skicirati, a kada u tomu uspijete, vidjet ćete stvari koje ranije niste primjećivali – proporcije, detalje, linije… što će vas približiti umjetnikovoj tajni”, stoji na web stranici muzeja.


U sklopu kampanje tijekom listopada organizirane su radionice i ostali događaji koji potiču na crtanje, a posjetiteljima koji su se željeli okušati u umjetničkom izričaju, na ulazu u muzej dijelile su se olovke i blokići.