Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Izložba u Beču

Obnaženi Tom Gotovac zvijezda kontroverzne izložbe o muškoj golotinji

Četiri metra velika skulptura »Mr. Big«
Četiri metra velika skulptura »Mr. Big«
Autor: ,
Objavljeno: 18. listopad 2012. u 23:26 2012-10-18T23:26:32+02:00

Veliko zanimanje medija izazvala je i četiri metra velika skulptura »Mr. Big« postavljena ispred muzeja, na radost mnogih liberalnijih Bečana i turista koji se rado fotografiraju s »golišavom« instalacijom

U petak se u Beču otvara velika izložba »Goli muškraci od 1800. do danas« koja za cilj ima pokazati na koji je način muška golotinja kroz svijet umjetnosti evoluirala do današnjih dana. Izložba na kojoj oko 150 umjetnika izlaže više od 300-tinjak djela izazvala je već kontroverze u Austriji, ponajviše zbog velikih postera obnaženih muškaraca koji su postavljeni na veliki broj lokacija u Beču. Uprava bečkog Leopold muzeja bila je, naime, prisiljena ovog tjedna pokriti intimne dijelove tri gola nogometaša nakon što su plakati izazvali pravu uzbunu među konzervativnijim Bečanima. 

– Dobili smo ogroman broj pritužbi. Nismo shvatili da će toliki biti uznemireni i ljuti, do te mjere da smo postali zabrinuti za sigurnost posjetitelja izložbe, kazao je glasnogovornik muzeja Klaus Pokorny za Reuters. 

Muzej je stoga naručio da se genitalije nogometaša na 180 velikih postera u Beču prekriju sa crvenim ljepljivim trakama, dok su manji posteri ipak ostali bez cenzorskih zahvata.  
 – Mnogi ljudi su se žalili da »žele zaštiti djecu«, a dio građana je očito sam krenuo u akciju i zacrnio sprejem neke od plakata. Nismo baš sretni s novonastalom situacijom. Mislili smo ipak da je u 21. stoljeću došlo do nekog napretka i da golotinja danas neće nikome smetati, dodao je Pokorny. Na izložbi će biti izložena neka od poznatih djela koja su već izazivala kontroverze, poput fotografije francuskih umjetnika Pierrea & Gillesa na kojoj su trojica muškaraca različitih rasa koji ne nose ništa drugo do plavih, bijelih i crvenih čarapa i kopački. Zahvaljujući posudbama iz cijele Europe, ova će izložba donijeti do sad neviđeni »pregled« muške golotinje, ističu iz muzeja. Zanimljivo je da među izloženim djelima pažnju već sad plijeni poznati serijal fotografija »Foxy Mister« pokojnog hrvatskog umjetnika Toma Gotovca, koji su putem Reutersa mnogi svjetski mediji jučer prenijeli kao najavu izložbe. 

Veliko zanimanje medija izazvala je i četiri metra velika skulptura »Mr. Big« postavljena ispred muzeja, na radost mnogih liberalnijih Bečana i turisti koji se rado fotografiraju s »golišavom« instalacijom. U središtu postava su umjetnička djela iz razdoblja klasicizma oko 1800., klasične moderne oko 1900. te umjetničkih pravaca nakon 1945. godine pa sve do danas. Uz djela slavnih umjetnika poput Augusta Rodina, Egona Schielea, Gustava Klimta, Paula Cezannea, Edwarda Muncha i Giovannija Giacomettija, izložena je i staroegipatska statua iz vremena oko 2400. godine prije Krista.

Članica upravnog odbora Leopold muzeja Elisabeth Leopold, koja je sa suprugom Rudolfom Leopoldom i osnovala muzej i darovala gradu privatne zbirke Egona Schielea i drugih austrijskih predstavnika ekspresionizma i secesije, izložbu je nazvala »poezijom tijela«. Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka