Osiguran novac

ODLIČNE VIJESTI Vrtići u Opatiji i Matuljima radit će od 6 do 21 sat

Marina Kirigin

Navedenim liburnijskim vrtićima je ukupno dodijeljeno 6,6 milijuna kuna, od čega u opatijski vrtić za projekt »Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj« odlazi 3,29 milijuna kuna, a u matuljski vrtić i za projekt »Mjesto cjelovitog razvoja djeteta« - 3,41 milijun kuna bespovratnog novca



OPATIJA/MATULJI Opatijski i matuljski vrtići zahvaljujući bespovratnim europskim sredstvima radit će od 6 do 21 sat. Naime, Dječjem vrtiću »Opatija« i Dječjem vrtiću »Matulji« dodijeljena su značajna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja.


Navedenim liburnijskim vrtićima je ukupno dodijeljeno 6,6 milijuna kuna, od čega u opatijski vrtić za projekt »Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj« odlazi 3,29 milijuna kuna, a u matuljski vrtić i za projekt »Mjesto cjelovitog razvoja djeteta« odlazi 3,41 milijun kuna. Naime, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava proteklog tjedna je dodijeljeno 36 ugovora za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda čija je ukupna vrijednost veća od 75,9 milijuna kuna, a na popisu su se našli i DV Matulji i DV Opatija.


DV Opatija kao nositelj projekta u kojem su mu partneri Grad Opatija i Dječji vrtić »Bambi« iz Vrbovskog s navedenim sredstvima raspolagat će 30 mjeseci, a sredstva će biti iskorištena za smjenski rad, takozvane popodnevnu grupu u vrtiću, odnosno za rad vrtića od 6 ujutro do 21 sat.


Partner DV Bambi




– S obzirom da nam je partner u projektu DV Bambi, sa vrtićem iz Vrbovskog organizirat ćemo i razne edukacijske radionice, izlete, druženja za djecu, roditelje i odgajatelje, a u sklopu kojih ćemo razmjenjivati iskustva – rekla je Sabrina Jelić, ravnateljica opatijskoj dječjeg vrtića koji od početka rujna djeluje na novoj lokaciji na Punta Kolovi.


Općina Matulji dobila je bespovratnih sredstava za istu namjenu, odnosno za potrebe organizacije smjenskog rada u Dječjem vrtiću Matulji. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije protekli četvrtak je u Zagrebu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ime nositelja projekta Općine Matulji i Dječjeg vrtića Matulji kao partnera na projektu potpisala zamjenica načelnika Eni Šebalj zajedno s ravnateljicom Dječjeg vrtića Matulji Jelenom Stepić.


– Općina Matulji i Dječji vrtić Matulji kroz ovaj projekt pod nazivom »Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta« ponudit će roditeljima koji zbog zahtjeva svog radnog mjesta imaju potrebu za produženim radnim vremenom vrtića novu uslugu smjenskog rada vrtića i time doprinijeti usklađivanju njihovih poslovnih obaveza i obiteljskog života – istakla je zamjenica načelnika Matulja Eni Šebalj u ime nositelja projekta.


Smjenski rad


Smjenski rad bit će dostupan od 6 do 21.30 sati, u skladu s radnim vremenom roditelja, a djeca će i dalje provoditi maksimalno do 10 sati u vrtiću. Temeljem rezultata već provedene ankete za roditelje o potrebi uvođenja smjenskog rada Općina Matulji kao nositelj projekta i Dječji vrtić Matulji kao partner odlučili su se prijaviti na natječaj Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja što je na veliko zadovoljstvo rezultiralo osiguranjem bespovratnih sredstava.


– U okviru projekta osim smjenskog rada posebna pažnja posvetit će se djeci s teškoćama u razvoju budući da su kroz projekt osigurana sredstva za zapošljavanje stručnjaka edukacijsko – rehabilitacijskog profila i dodatna edukacija odgajatelja i stručnih suradnika. U okviru projekta planirana su sredstva za daljnje promicanje tradicijske baštine i čakavskog narječja te unapređenje daljnjih eko projekata koji se već niz godina intenzivno provode u Dječjem vrtiću Matulji.


Potpisivanjem Ugovora odmah se krenulo u pripremnu fazu projekta kako bi se što prije krenulo s radom te zadovoljile potrebe korisnika. Projekt će trajati trideset mjeseci te će značajno doprinijeti povećanju standarda predškolskog odgoja na području Općine Matulji – rekla je Stepić, ravnateljica matuljskog vrtića u ime partnera u projektu.