Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Tri postava u MMSU

O prolaznosti tijela i vlasti i aktivističkim projektima

Dino Topolnjak – s izložbe »Vlast tijela« u MMSU-u / Snimio Sergej DRECHSLER
Dino Topolnjak – s izložbe »Vlast tijela« u MMSU-u / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2015. u 11:31 2015-04-25T11:31:49+02:00

U Malom salonu postavljena je izložba »Konstantli Ripit« dubrovačke umjetnice Ivane Pegan Baće koja nudi sažeti pregled radova u kojima prevladava autoričina zaokupljenost riječima, ne kao komunikacijskim sredstvima koji omogućuju dijalog i intelektualne formulacije, već kao začudnim instrumentima

RIJEKA  U izložbenim prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnost preksinoć su otvorene tri nove izlože.

U Malom salonu postavljena je izložba »Konstantli Ripit« dubrovačke umjetnice Ivane Pegan Baće koja nudi sažeti pregled radova u kojima prevladava autoričina zaokupljenost riječima, ne kao komunikacijskim sredstvima koji omogućuju dijalog i intelektualne formulacije, već kao začudnim instrumentima koji omogućuju oblikovanje značenja i na intuitivnoj razini. Radovi su većim dijelom kratke skice unutarnjih monologa, hermetične jezične konstrukcije koje se oprostoruju u objektu, instalaciji ili video slici.

   Zapravo se radi – kaže autorica – o riječima koje se otimaju svom smislu i iznova ga pronalaze, o skretanju ka intuitivnom i iracionalnom, o oslobađanju vremena i dovođenja u trans putem pisanja, čitanja, govorenja, nabrajanja...

   U izložbenoj prostoru MMSU-a postavljena je izložba »Vlast tijela/Tijelo vlasti« na kojoj su radovi nedavno diplomiranih umjetnika na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti Dorote Smrkinić, Dine Topolnjaka i Silvane Vodnica-Filinčić suprotstavljeni radovima afirmiranih autora iz fundusa MMSU-a: Vlahe Bukovca, Koste Angelija Radovanija, Zdenka Balabanića, Dušana Džamonje, Toma Gotovca i Zlatka Kutnjaka.

Prema zamisli autora Damira Stojnića, izložba pokušava osvijestiti spregu između prolaznosti tijela i vlasti, a ostvarena je u suradnji MMSU-a, APURI-ja i Labin Art Expressa. U svibnju će biti predstavljena u KUC-u »Lamparna«.

   U drugom dijelu izložbenog prostora može se pogledati izložba »Umreženi poremećaji« talijanske kustosice Tatiane Bazzichelli, postavljena u okviru festivala »Moje, tvoje, naše« udruge Drugo more. Izložba problematizira isprepletenost odnosa umjetnosti, haktivizma i poslovnog svijeta, kroz prikaz historijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih.

U fokusu su različiti aktivistički projekti nastali u konstelaciji društvenih mreža koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemoniju velikih kompanija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka