Ljeto u muzeju

Neki pobjegnu pred kišom, drugi se maknu od žege

Nela Valerjev Ogurlić

Muzej grada Rijeke nudi izložbu "Kazalište priča" / Snimio Vedran KARUZA

Muzej grada Rijeke nudi izložbu "Kazalište priča" / Snimio Vedran KARUZA

U ljetnim mjesecima predvladavaju individualni i obiteljski posjeti, a riječki muzeji ovoga ljete bilježe znatno više posjeta nego li ranijih godina. Među posjetiteljima ima  i sve više stranih turista koji razgledavaju riječke muzejske zbirke



RIJEKA Ravnatelji  riječkih  muzeja  zadovoljni su posjetom publike u ljetnim mjesecima, među kojom je sve veći broj turista.


– Ovo je prva godina u kojoj smo osjetili naraslo zanimanje turista  za Rijeku. Posjećivali su nas svakodnevno  i  to se baš primijetilo. Uglavnom je  riječ o mlađoj populaciji  koja prednjači  i u općoj turističkoj slici  grada – rekli su nam u Muzeju  moderne i  suvremene umjetnosti.  


Prema riječima ravnatelja Slavena Tolja ove je godine po prvi put  izdjednačen posjet  Muzeju kroz sve mjesece u  godini,  upravo zato što je  uobičajeno  manji broj  lokalne publike ljeti nadomješten povećanim  brojem  turističkih  posjeta,  koji su pretežno individualni.




– Od početka  lipnja  do kraja kolovoza  sveukupno smo u Muzeju i  Malom salonu  imali 12  programa i  oko 6,5 tisuća posjetitelja. Svaku  izložbu  prosječno  posjeti oko 500 posjetitelja, uključujući  posjete  škola  i studenata, kaže ravnatelj.  


Bitno  je, međutim, naglasiti, da  se  evidencija  broja  posjetitelja  u  Muzeju  moderne i  suvremene  umjetnosti ne  vodi prema broju prodanih ulaznica, već  registriranjem broja ulazaka u izložbene prostore.


– To je  zato  što  ulaznice i ne  naplaćujemo. Iznimka su  posjetitelji koji  dolaze sa skupnom  ulaznicom za sve  muzeje,  ali  njihov broj je neznatan,  pojasnio nam je Tolj. Od  ravnatelja  drugih  muzeja  dobili smo  podatke temeljene na evidenciji  naplaćenih ulaznica, pa  otuda vjerojatno  i proizlazi velika razlika u broju posjetitelja  u korist  MMSU-a.

Izložba na otvorenom


Uvod u ovogodišnju ljetnu sezonu Muzeja grada Rijeke bila je zapažena izložba, po prvi put postavljena na riječkom Korzu, »Rijeka, sjećamo se« priređena u sklopu sedamdesete obljetnice završetka Drugog svjetskog rata.  Izložba je privukla iznimno zanimanje Riječana i brojnih turista, kaže ravnatelj Ervin Dubrović.


– Tijekom gotovo mjesec dana trajanja vidjeli su je deseci tisuća posjetitelja, kao što je zapažen i muzejski postav u okviru akcije »Muzeji zajedno« na Aerodromu Krk gdje smo postavili »putujuću« izložbu »Riječka luka: povijest, izgradnja, promet«, koja je svojedobno bila postavljena u Budimpešti, Zagrebu i Trstu. I ovu je izložbu imalo prilike vidjeti nekoliko tisuća putnika koji su u srpnju i kolovozu sletjeli u riječku zračnu luku.


Istovremeno je uvod u ljetnu sezonu u prostorima Muzeja bila izložba »Stara meta, novo odstojanje« iz zbirki dvaju prijateljskih muzeja – Muzeja Slavonije i Muzeja Vojvodine.  Iako su lovačke i streljačke mete ostvarile cilj i privukle interes Riječana, bitno je povećanje posjeta Muzeju ostvareno tijekom srpnja i kolovoza, kada je izložbu »Kazalište priča«, o povijesti riječkog kazališnog života, vidjelo blizu tisuću posjetitelja s ulaznicom kupljenom u našem Muzeju i otprilike još toliko onih koji su skupnu muzejsku ulaznicu kupili u nekom od drugih riječkih muzeja.


Precizni PPMHP


Premda je već ove godine ostvaren veći broj posjeta, Dubrović kaže kako  bitan napredak očekuje sljedeće godine u kojoj  Muzej grada  planira  prirediti posebne atraktivne programe, poput stalne izložbe »Riječki torpedo – prvi na svijetu«.


Pomorski i povijesni  muzej Hrvatskog  primorja  imao je od 1. lipnja do 31. kolovoza  u Guvernerovoj palači  ukupno 1.844 posjetitelja, od čega  495 u lipnju,  555 u srpnju i  794 u kolovozu.


– Vidi se da je najveći broj posjetitelja upravo u kolovozu, i to zahvaljujući stranim turistima. Broj posjeta uvijek se poveća kad je loše vrijeme, no bilo je i onih koji su u muzeju tražili zaklon od ljetne žege. Iako, prošle godine smo imali jako puno posjetitelja upravo zbog kišnog ljeta – kaže ravnateljica Tea Perinčić.


Prošle godine ovaj je Muzej imao  ukupno 18.548 posjetitelja, od čega 6.000  samo u Noći muzeja.  Je li ova godina bila bolja od prošle vidjet će se  u prosincu.


Što se tiče  dislociranih zbirki  PPMHP-a  – Muzejska zbirka Kastavštine imala je ukupno 190 posjetitelja od lipnja do kraja kolovoza ove godine. Većinu od tih posjetitelja predstavljaju strani turisti. U Memorijalnom centru »Lipa pamti« najviše posjetitelja bilo  je  u lipnju – 165, a ukupno  je do 31. kolovoza bilo 299 posjetitelja.


Posjetitelji odasvud


Prirodoslovni muzej Rijeka prošle je godine tijekom srpnja i kolovoza  većinom bio zatvoren  zbog uređenja stalnog postava,  ali  uspoređujući  rezultate  u lipnju, ove je  godine zabilježeno  30 posto  više prodanih ulaznica.  


– Ukupno smo u tri ljetna mjeseca imali  2.224  posjetitelja koji  su došli razgledati postav. Prevladavali su  obiteljski i pojedinačni posjeti, a najviše ljudi dolazi po lošem vremenu.  U kišnim danima dnevno smo imali i po dvjesto posjetitelja.  Riječ o ljudima različitih starosnih  skupina,  a  bilo  ih zaista  odasvud:  Britanaca,  Austrijanaca,  Mađara, Talijana,  čak  i Korenaca,  kaže ravnateljica Željka Modrić Surina koju  osobito vesele  rezultati ostvareni u u Brodu na Kupi.


– Stalni postav u Kaštelu Zrinskih  u srpnju ove godine imao je 813 posjetitelja, što je tri puta više od  srpnja prošle godine kad smo ondje počeli raditi. U tri ljetna mjeseca imali  smo ukupno  2.054 posjetitelja, što je približno isti broj kao u Rijeci, kaže ravnateljica.


Među  posjetiteljima stalnog postava u Gorskom kotaru prevladavali su Slovenci i domaći turisti, a bilo je i  Izraelaca. I ovdje se uglavnom radilo o pojedinačnim i obiteljskim posjetima, a manje organiziranim  dolascima turističkih skupina, iako  ravnateljica  kaže da Muzej ima  dobru suradnju i  s turističkim sektorom, ali je  ona više orijentirana na  posjet  školskih ekskurzija.