Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
23. veljače 2020.
PPMHP

(Ne)vidljive granice: Izložba posvećena onima "ispod radara"

Foto: R. BRMALJ
Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2020. u 10:34 2020-01-16T10:34:44+01:00

RIJEKA - Izložba »(Ne)vidljive granice«, koja govori o djeci i odraslima koji prolaze »ispod radara«, problemima s kojima se u svakodnevnom životu suočavaju, vidljivim i nevidljivim preprekama, otvorena je sinoć u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Riječ je o pretprogramu izložbe »Granice – između reda i kaosa«, koja je centralno događanje PPMHP-a u programu Rijeke 2020-Europske prijestolnice kulture i to kroz programski pravac »Doba moći«.

Ova izložba nema kustosa, već su autori članovi Građanskog muzejskog vijeća, koji građanima kroz izložbeni postav žele približiti probleme s kojima se njihovi članovi susreću u svakodnevnom životu i radu. Nastala je kao rezultat projekta »Muzej budućnosti«, koji je realiziran kroz zajedničko djelovanje PPMHP-a i PGŽ-a, te s pet partnerskih organizacija civilnog društva – s Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

Svaka od ovih udruga pokušala je ukazati na probleme s kojima se njihovi članovi susreću, no osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu i rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedince i društvene skupine kojima su posvećene.

Foto: R. BRMALJ

Riječ je o statusu umirovljenika i razlozima njihove neuključenosti u život zajednice, otvara se tema integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvo, otvara se i tema otpada koji uništava planet, postavlja se pitanje znamo li kao društvo prepoznati potencijal i potrebe darovite djece, a izložba progovara i o otežanim uvjetima rada, ali i percepciji društva radnika u kreativnim industrijama. Izložba ima posebne audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen osobama s oštećenjem vida.

Foto: R. BRMALJ

Izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2020.

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.